Zvracení psa může značit i vážné zdravotní komplikace. Zaměřte se na barvu zvratků a poznejte, zda je třeba vyhledat veterináře

 Mazlíčci 
11. září 2021 08:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zvracení je pro psa stejně nepříjemné jako pro člověka Pixabay
I přes sebelepší péči se může stát, že váš pes najednou zvrací. Příčin může být celá řada. A v některých případech je potřeba volat veterináře.

Kdo má psa už několik let, určitě to nejednou zažil. Pes najednou škytá, zívá, olizuje si pysky a sliní. Během pobytu venku pes požírá i trávu. Za pár chvil pak břicho psa vypadá, jako by pumpovalo a nakonec dojde ke zvracení. To může mít celou řadu důvodů. V praxi jde o ochranný mechanismus, který dokáže efektivně vyloučit z těla jedovaté nebo nechtěné substance či cizí tělesa. Důležité je včas diagnostikovat možnou příčinu a podle toho také zasáhnout.

Akutní a chronické zvracení

Existují dva druhy zvracení. Akutní a chronické. První typ zvracení nastupuje náhle, má krátkou dobu trvání, která obvykle netrvá déle než dva týdny. Často k němu dochází po spolknutí cizího předmětu nebo následkem otravy. Vzhledem k tomu, že hrozí rychlá dehydratace nebo narušení acidobazické rovnováhy, vyhledejte veterinárního lékaře. To chronické zvracení je takové, které se drží psa déle než dva týdny. A pokud tento problém trvá, je potřeba vyhledat veterináře.

Žluté, bílé, zelené

I když samozřejmě není příjemné někomu zkoumat zvratky, u psa vám to může hodně pomoci odhalit možnou příčinu těchto problémů. Proto to zkuste na chvíli zkousnout a podívejte se na barvu zvratků. 

Bílá pěna

Pokud jsou zvratky bílé a napěněné, pravděpodobně se jedná o infekci zažívacího traktu nebo o dietní chybu. Obvykle se tak stane, pokud pejsek snědl něco, co mu evidentně nesedlo. Například některou z potravin, která psovi může uškodit a o nichž jsme psali zde. Objeví-li se tyto problémy výjimečně, není potřeba to řešit. Pokud by se však opakovaly, je na místě návštěva veterináře. 

Žlutá pěna

Jsou li zvratky žluté, váš pes má prázdný žaludek a dráždí ho kyseliny. 

Vodnaté zvratky

Vodnaté zvratky ukazují na dehydrataci zvířete, pes nedokáže udržet v sobě tekutinu. Jde o velmi nebezpečný stav, kdy psovi jde doslova o život. Proto je potřeba vyhledat veterináře. 

Jako stolice 

Jestli ze zvratků cítíte stolici, nebo ji v nich dokonce i najdete, na nic nečekejte a okamžitě na veterinu. Zvracení stolice totiž bývá příznakem zánětu pobřišnice nebo ucpaného střeva.

Co pomáhá 

Pokud váš pes zvrací například jen jednou či dvakrát denně a nevykazuje žádné jiné známky nemoci, naordinujte mu šesti až 12hodinový půst s tím, že kromě jídla mu nepodávejte zhruba dvě hodiny ani žádnou vodu. Po uplynutí 12 hodin můžete psovi podat malé množství dietního jídla, například rýži, mrkev, kuřecí maso bez kůže. Stačí opravdu porce velikosti polévkové lžíce. A pokud ji pes do dvou hodin nevyzvrací, můžete podat i dvě. Postupně pak prodlužujte intervaly a dávku zvyšujte. Dietu by měl pes držet alespoň ještě dva dny. 

Zdroj: pets.webmd.com, thesprucepets.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008