RECENZE: Miroslav Donutil v nejlepší formě v dramatu Atlas ptáků

Jestliže v posledních letech herecká hvězda Miroslava Donutila pomalu klesala k obzoru, s novým snímkem svérázného Olma Omerzu se vyhoupla zase o něco výš. Chytlavé drama s tíživou atmosférou diváka rychle pohltí, herci dřou, ale stačí to na podařený snímek?

Úspěšný podnikatel Ivo Róna (Miroslav Donutil) šéfuje rodinné firmě společně se synem a zetěm. Záhy se však vynořuje komplikace, protože se zdá, že firmu někdo tuneluje. Róna nastalou situaci nezvládne a skončí s infarktem v nemocnici. Jakmile se však vrátí do práce, začíná hon na tuneláře a ostřílený podnikatel se nebojí tnout do živého. Postupně se však odhaluje také jeho pohnutá minulost, což je překvapením zejména pro jeho rodinu.

Snímek by bylo možné rozdělit do dvou dějství. První část přesahuje hranice běžného dramatu a rozprostírá spletitou síť vztahů jednotlivých postav, která až hraničí s thrillerem. Ovšem zhruba v polovině filmu se tato kompozice rozpadá a ze slibně rozjetého snímku se stává studie rozkládajícího se člověka, do níž se vplétají jednotlivá vlákna dalších lidských osudů.

Velkou devízou Atlasu ptáků jsou herci. Miroslava Donutila jsme již zmiňovali, ale nemělo by se zapomenout ani na výbornou Alenu Mihulovou a dokonce i Martin Pechlát se umí do řemesla pořádně obout, jestliže mu to režisér a především scénárista dovolí. Rozvláčnější styl, který je pro Omerzu typický, právě toto hercům dovoluje a na výsledku je to znát.

Ovšem v pozadí výborných herců stojí jeden velký přešlap, který jsme již zmínili. Kdyby snímek pokračoval v podobné atmosféře jako první polovina, tak bychom se pohybovali někde okolo solidních 80 %. Ale dekompozice probíhající v druhé polovině tak nějak sráží poctivě vyskládaný domeček, kterému zůstává jen několik opěrných bodů. Tím se odhaluje poměrně banální příběh, který se ukrývá pod povrchem.

Omerzu má poměrně specifický zacházení s postavami a každému nemusí vyhovovat. Vizuální stránka je na české poměry nadprůměrná a po herecké stránce není co vytknout. Je tak otázkou spíše na diváka, jestli mu stačí velmi dobrá první polovina se slabší druhou půlkou, nebo se bude cítit tak trochu zrazen a podveden, že nedostane to, co očekává. Atlas ptáků stojí rozhodně za vidění, ale jestli budete spokojeni, záleží spíše na tom, jestli vám snímek sedne, protože se snímkem se pojí přinejmenším jedno velké ale.

Celkové hodnocení: 65 %

Atlas ptáků (2021)

Hrají: Miroslav Donutil, Alena Mihulová, Martin Pechlát, Eliška Křenková, Vojtěch Kotek, Pavla Beretová, Martin Havelka, Jan Vondráček, Philipp Schenker, David Bowles

Režie: Olmo Omerzu

Scénář: Petr Pýcha, Olmo Omerzu

Kamera: Lukáš Milota

Hudba: Monika Omerzu Midriaková

Česko / Slovinsko / Slovensko / 92 min / drama

Související

Více souvisejících

recenze filmy Kina české filmy Miroslav Donutil drama Vojtěch Kotek Eliška Křenková CinemArt Alena Mihulová (herečka) Martin Pechlát (herec) Olmo Omerzu (režisér) film "Atlas ptáků"

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 46 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putina volilo přes 87 procent lidí. V Kremlu bude sedět dalších šest let

Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí, vyplývá z údajů ruské centrální volební komise po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů. O průběžných výsledcích informovala ruská státní agentura TASS

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy