RECENZE: Miroslav Donutil v nejlepší formě v dramatu Atlas ptáků

Jestliže v posledních letech herecká hvězda Miroslava Donutila pomalu klesala k obzoru, s novým snímkem svérázného Olma Omerzu se vyhoupla zase o něco výš. Chytlavé drama s tíživou atmosférou diváka rychle pohltí, herci dřou, ale stačí to na podařený snímek?

Úspěšný podnikatel Ivo Róna (Miroslav Donutil) šéfuje rodinné firmě společně se synem a zetěm. Záhy se však vynořuje komplikace, protože se zdá, že firmu někdo tuneluje. Róna nastalou situaci nezvládne a skončí s infarktem v nemocnici. Jakmile se však vrátí do práce, začíná hon na tuneláře a ostřílený podnikatel se nebojí tnout do živého. Postupně se však odhaluje také jeho pohnutá minulost, což je překvapením zejména pro jeho rodinu.

Snímek by bylo možné rozdělit do dvou dějství. První část přesahuje hranice běžného dramatu a rozprostírá spletitou síť vztahů jednotlivých postav, která až hraničí s thrillerem. Ovšem zhruba v polovině filmu se tato kompozice rozpadá a ze slibně rozjetého snímku se stává studie rozkládajícího se člověka, do níž se vplétají jednotlivá vlákna dalších lidských osudů.

Velkou devízou Atlasu ptáků jsou herci. Miroslava Donutila jsme již zmiňovali, ale nemělo by se zapomenout ani na výbornou Alenu Mihulovou a dokonce i Martin Pechlát se umí do řemesla pořádně obout, jestliže mu to režisér a především scénárista dovolí. Rozvláčnější styl, který je pro Omerzu typický, právě toto hercům dovoluje a na výsledku je to znát.

Ovšem v pozadí výborných herců stojí jeden velký přešlap, který jsme již zmínili. Kdyby snímek pokračoval v podobné atmosféře jako první polovina, tak bychom se pohybovali někde okolo solidních 80 %. Ale dekompozice probíhající v druhé polovině tak nějak sráží poctivě vyskládaný domeček, kterému zůstává jen několik opěrných bodů. Tím se odhaluje poměrně banální příběh, který se ukrývá pod povrchem.

Omerzu má poměrně specifický zacházení s postavami a každému nemusí vyhovovat. Vizuální stránka je na české poměry nadprůměrná a po herecké stránce není co vytknout. Je tak otázkou spíše na diváka, jestli mu stačí velmi dobrá první polovina se slabší druhou půlkou, nebo se bude cítit tak trochu zrazen a podveden, že nedostane to, co očekává. Atlas ptáků stojí rozhodně za vidění, ale jestli budete spokojeni, záleží spíše na tom, jestli vám snímek sedne, protože se snímkem se pojí přinejmenším jedno velké ale.

Celkové hodnocení: 65 %

Atlas ptáků (2021)

Hrají: Miroslav Donutil, Alena Mihulová, Martin Pechlát, Eliška Křenková, Vojtěch Kotek, Pavla Beretová, Martin Havelka, Jan Vondráček, Philipp Schenker, David Bowles

Režie: Olmo Omerzu

Scénář: Petr Pýcha, Olmo Omerzu

Kamera: Lukáš Milota

Hudba: Monika Omerzu Midriaková

Česko / Slovinsko / Slovensko / 92 min / drama

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina české filmy Miroslav Donutil drama Vojtěch Kotek Eliška Křenková CinemArt Alena Mihulová (herečka) Martin Pechlát (herec) Olmo Omerzu (režisér) film "Atlas ptáků"

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 27 minutami

před 36 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 7 hodinami

Meningokok v Česku zabil malého chlapce. Experti zdůrazňují význam očkování

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy