Okurky můžete vysét i nyní v září. Dodržte jednu zásadní věc a sklízet budete až do konce podzimu

Zahrada 11. září 2021 | 11:09 — Zuzana Procházková
Patříte mezi milovníky domácích okurek, a právě jste sklidili tu poslední? Pak vás tato informace jistě potěší. Okurky jsou skvělá plodina k vysetí ještě v září. Je však potřeba dodržet několik věcí, aby se uchytily a plodily až do podzimu.
Další 3 fotografie v galerii
Pěstování okurek nemusí končit srpnovou sklizní / Depositphotos

Pěstování okurek s sebou nese jistá pravidla. Okurky dobře prosperují v úrodné, kypré a středně vlhké půdě. Ta však musí být dostatečně prohřátá. Proto je od září vhodné veškeré okurkové záhony pokrýt geotextilií či jinou látkou podobného typu, aby se v půdě zachovalo teplo. Druhou možností je poté pěstování okurek ve velkých pytlech, kde se teplo velmi dobře udržuje a okurky plodí rychleji. Pro podzimní sklizeň je proto pěstování v pytlech ideální.

Jak je to tedy s vegetační dobou okurek?

Okurka je skvělá zelenina k zasetí ještě na podzim, a to z důvodu krátké vegetační doby. To znamená, že od zasetí semínek byste mohli sklízet plody za zhruba 50 až 70 dnů. K tomu je však potřeba dodržet určitá pravidla. Kromě již výše zmíněné kyprosti a teploty půdy je to také hloubka záhonu.

Okurky totiž potřebují na kořeny velký prostor, aby dobře prokořenily a uchytily se. Ideální hloubka je 50 a 70 centimetrů. Jestliže okurky zasejete do velkých pytlů, nezapomeňte na dně udělat několik děr pro odtok přebytečné vody a následně vrstvu drenáže.

Půda musí být bohatá na živiny

Dalším bodem, na který je potřeba se zaměřit, je kvalita půdy. Okurkám velmi svědčí půda, která je obohacená o humus a dřevěný popel. V ideálním případě běžnou půdu namíchejte se směsí popela a humusu v poměru 1 : 1. Uvidíte, jak vám okurky začnou krásně růst díky výživné půdě.

Pravidla výsadby okurek

Sazeničky okurek přesazujte do připraveného záhonu v momentě, jak uvidíte na rostlinkách dva ozubené listy. Musí se však jednat o ty pravé, ne děložní. Jakmile tato chvíle nastane, sazenice okurek jsou zralé k přesazení na stálé místo do záhonu či velkých pytlů. Nezapomeňte sazenice poctivě zalévat a malým rostlinkám také dopřejte ze začátku oporu. Později si už vystačí i bez opory.

Dávejte pozor na teploty pod 10 stupňů Celsia

Září i říjen jsou měsíce, kdy bývá ještě poměrně teplo a teploty dlouhodobě přes noc neklesají pod 10 stupňů Celsia. To je pro pěstování okurek v pořádku. V listopadu však začínají teploty klesat a je na místě okurky pěstované v pytlích přemístit do zimní zahrady, skleníku nebo dobře osvětleného sklepa. Nebojte se, okurky vám tam krásně dojdou a budete moci sklízet až do konce podzimu. Dále čtěte: Naučte se používat přírodní hnojivo z bramborových slupek. Rostliny vám budou kvést jako divé.

Zdroj: homeguides.sfgate.com, almanac.com, gardentech.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu