Deset důvodů, proč sledovat novou sezonu Chance ligy

Foto: hc-slavia.cz

11. září 2021, 12:54

Marek Hedbávný

29. ročník druhé nejvyšší soutěže bude mimořádně zajímavý. A to hlavně vzhledem k tomu, že sestoupí minimálně čtveřice mužstev. Bitva o přežití začíná!

Osobnosti

I po postupu Kladna s Jaromírem Jágrem a Tomášem Plekancem bude v Chance lize několik velkých hokejových osobností: třeba Michal Trávníček, Jan Výtisk, Josef Hrabal, Jaroslav Kracík, Jan Novák, Radim Kucharczyk, Jiří Hunkes, Tomáš Linhart, Jakub Herman, Roman Vlach, Vilém Burian, Jakub Svoboda nebo prvoligová ikona Tomáš Čachotský.

Vycházející hvězdičky

První liga slouží také k rozvoji mladých hokejistů. Vyplatí se sledovat třeba talentované juniory Jakuba Málka, Jiřího Ticháčka, Michala Hrádka, Jakuba Šedivého, Lukáše Pajera, Vojtěcha Jiruše, Šimona Slavíčka nebo Jakuba Konečného.

Trefného čeká tisícovka

Ústecký obránce Jakub Trefný každým svým startem posouvá historické milníky. Žádný jiný obránce toho neodehrál v první lize tolik co on (a jenom jediný útočník: Jaroslav Roubík). Pokud Trefnému vydrží zdraví, už letos dosáhne na tisícovku. Aktuálně má v soutěži 955 zápasů. 

Foto: slovanusti.cz

Zápas pod širým nebem

Desátého prosince čeká Chance ligu historická událost. Vůbec poprvé se bude hrát pod otevřeným nebem – a to v rámci D+D Real Winter Classic ve Špindlerově Mlýně. V podstatě domácí Vrchlabí pod sjezdovkou vyzve Vsetín. Tohle bude neskutečný zážitek!

Návrat sestupu

Patnáctý až sedmnáctý tým po základní části rovnou sestoupí do druhé ligy. Třináctý a čtrnáctý tým mezi sebou sehrají sérii play out. Její poražený rovněž padá o soutěž níž. A vítěz? Ani on nebude mít nic jistého, ještě totiž bude muset jít do baráže proti šampiónovi druhé ligy. Teoreticky tedy může z Chance ligy sestoupit až pět týmů. Čeká nás tedy jedna z nejdramatičtějších sezon v historii. Tohle tu ještě nebylo. 

Několik aspirantů na postup

Pochopitelně nejvíc bude fanoušky zajímat boj o první místo, byť tentokrát nezaručí přímý postup do extraligy, ale pouze místenku v baráži. Vsetín, Jihlava a Poruba se netají postupovými ambicemi, silné mužstvo postavil také Přerov. Předpokládá se, že tahle čtveřice bude ostatním týmům lehce odskočená. 

Dlouhá sezona

V minulosti se stávalo, že některým týmům už začátkem února skončila sezona. Letos bude o co hrát až do konce dubna. Spousta zápasů, spousta emocí a spousta příběhů. Prvních šest týmů postoupí rovnou do čtvrtfinále, celky na 7. až 10. místě půjdou do předkola. Pro jedenáctý a dvanáctý tým skončí sezona po základní části. Třináctý a čtrnáctý celek čeká play out, mužstva na 15. až 17. místě sestoupí přímo.

Vyrovnanost

Prvoligová historie pamatuje dobu, kdy se o první místo praly jen dva kluby: Ústí nad Labem a Chomutov. Teď je soutěž daleko vyrovnanější. Hlavně její střed bude hodně našlapaný. Desátý a třináctý tým tabulky může na konci základní části dělit pár bodů, přitom desátý celek půjde do předkola play off, kdežto třinácté mužstvo půjde hrát o záchranu. Každý bod bude strašně důležitý.

Diváci na stadionech

Jistá omezení bohužel stále platí, teoreticky však může být na všech prvoligových stadionech vyprodáno. Na podporu od diváků se těší hlavně Vrchlabí a Kolín se Šumperkem, nováčci loňské sezony, kteří si zatím první ligu s fanoušky moc neužili. Zmíněné kluby jsou přitom svou atmosférou vyhlášené.

Nové příběhy

Každá sezona přinese něco nečekaného. Něco, díky čemu se na ní nezapomene. Loni bylo jejím symbolem tažení Jaromíra Jágra a Tomáše Plekance za postupem, předešlé sezony si pak zase spojujeme s rekordními výkony Pavla Pýchy, Davida Stacha a podobně. Kdo zazáří letos?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz