Hodinky, které zlepší produktivitu v práci a ušetří čas. Slovenská firma s nimi cílí na skladníky i zdravotníky

nivy-watch

Foto: Bootiq

Slovenské hodinky Nivy Watch, které chtějí navyšovat produktivitu zaměstnanců

0Zobrazit komentáře

Chytré hodinky nosí kdekdo, a to primárně z důvodu monitorování každodenní pohybové aktivity. Jak ale ukazuje slovenská firma Resco, mohou se hodit také pro měření produktivity v práci. Její hodinky, které si sama vyvinula, totiž dokáží mapovat aktivitu pracovníků ve skladu a usnadňovat komunikaci mezi zaměstnanci. Společně s vývojářskou skupinou Bootiq je nyní nasazuje ve firmách.

Naprostou většinu funkcí, které chytré hodinky nabízejí, doteď využívali primárně sportovci a lidé, kteří chtěli mít určitý přehled o svém zdravotním stavu. Výhledově ale mohou mít obrovské využití i v byznysovém prostředí. Kdekoliv, kde zaměstnanci tráví čas opakujícími se činnostmi, lze najít prostor ke zefektivnění pracovních procesů.

A právě to mají odhalit nové hodinky pod názvem Nivy Watch, z jejichž vlastností mohou profitovat třeba společnosti pohybující se v e-commerce, zdravotnictví, logistice, stavebnictví nebo třeba gastronomii. Nivy Watch plní funkci klasických hodinek, které zaměstnanci budou nosit po dobu pracovní směny.

Jedním z dobrých příkladů využití jsou sklady, respektive skladníci, za které budou hodinky například sledovat, kolik času zabere odbavení balíků nebo zda je zboží ve skladu dobře rozmístěné. Pomocí takzvaných heatmap lze mimo jiné sledovat, kde se zaměstnanci v prostorách nejvíce pohybují, a také si mohou měřit fyzické zatížení pomocí snímače tepu.

1nivy-watch

Foto: Bootiq

Chytré hodinky Nivy Watch

S telefonem s operačním systém Android je bude možné propojit skrze Wi-Fi, přičemž mezi sebou budou zařízení navzájem komunikovat prostřednictvím Bluetooth. Pro vyhodnocování získaných dat pak bude sloužit cloudová aplikace Nivy Data Factory. Hodinky však zatím budou plnit jen funkci pracovního nástroje a pro osobní použití nebudou.

„Hodinky si z dockovacích stanic mohou pracovníci rozebrat náhodně a zaměstnavatel ani nemusí vědět, kdo je zrovna využívá. Vzhledem k tomu, že je lze propojit skrze API se systémy a aplikacemi třetích stran, jsou však možnosti využití prakticky neomezené,“ představuje poměrně ambiciózní plán ředitel firmy Resco CZ Peter Čech.

Zároveň ale předem ujišťuje, že zaměstnavatel již k soukromým aktivitám přístup mít nebude a vše bude fungovat v souladu s GDPR. Dohromady pak vývoj celého systému zabral dva roky, během kterých na něm pracovali lidé z designu, softwaru i techniky.

Patřičné testování

Předtím, než tvůrci mohli své nové hodinky nabídnout, museli udělat mnohá měření a vyhodnocování. To si ověřili u svých dosavadních klientů, mezi kterými je například společnost BookTook nebo knižní obr Euromedia. Ostrý provoz si vyzkoušela i logistická firma EF Logistic.

Výhledově však budou hodinky nasazeny u projektů, které požadovaly e-commerce audit od Bootiq Group. Mezi klienty této vývojářské skupiny, která v minulých letech vyrostla o stovky procent, patří například dopravní společnost DPD.sk, pojišťovna Allianz nebo síť hotelů Orea.

„Měření s Nivy Watch například ukázalo, že skladník stráví administrativou 70 procent času a pouhých 30 procent na skladu. Výstup tedy může být takový, že zaměstnanci tráví příliš času v kanceláři, chodí zbytečně z bodu A do bodu B nebo se přijde na to, kde vznikají největší prodlevy při expedici zásilky,“ uvádí Čech.

„Nivy Watch dokáží pomocí údajů, jako je čas, lokace a typ činnosti, shromáždit a vizualizovat cenná data, která pak lze využít k zefektivnění práce zaměstnanců,“ popisuje budoucí využití Čech a dodává, že využívání hodinek je jednoduché a i když nevyžaduje příliš mnoho pozornosti, lze v nich najít řadu možností pro zlepšení pracovního procesu.

2nivy-watch

Foto: Bootiq

Nivy Watch mohou najít uplatnění také ve skladech

Diskuze (0)

Novinka

Anonym