Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká firma mění model investování do firem. Místo dluhopisů nabídne tokeny

  15:59
Technologická společnost Xixoio spustila v červnu platformu pro veřejnou nabídku tokenů. Firmy z tuzemska jejím prostřednictvím mohou upsat vlastní měnu na blockchainu, a získat tak kapitál na další rozvoj. K pátku operuje s kapitálem půl miliardy korun a čeká na eminenta. Zakladatel společnosti Richard Watzke má s takzvanou tokenizací firem další plány.

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

„Je to vlastně digitální forma cenného papíru, něco jako nekonečný či plovoucí dluhopis. Firma díky němu získá kapitál a investor zase přímý podíl na zisku,“ vysvětluje zakladatel Richard Watzke. Kdyby spolu podepsali smlouvu, nemusí o tom nikdo vědět, díky blockchainu je však vše transparentní. 

Watzke začal projekt tvořit před pěti lety a nyní se chystá na ostrý start. Letos v létě na konferenci Xixoio zaplnil konferenční sál ve Spojce v pražském Karlíně, kde přesvědčoval investory o sví vizi. 

Xixoio je jedenáct sofwarových modulů, zjednodušeně algoritmus, který nabízí komplexní řešení transformace ekonomiky na tokenomiku. „Stavíme banku, burzu, směnárnu, fabriku na smartkontrakty, pojišťovnu, compliance software, fiat/ crypto kartu, IPCO komunikačně/ tokenizační modul, platební bránu a platební instituci,“ říká Watzke. 

Termín dokončení je podle něj rok 2027. Samotný název Xixoio má svoji duchovní rovinu, kde XIX znamená ženu, OIO muže, X polibek, O objetí a vše dohromady má odkazovat na Tchaj-ťi tchu, symbol jin a jang.

Výhodou tokenů je podle expertů široká možnost použití a v případě, že jsou promyšleně řešeny, praktičnost, rychlost a spolehlivost jejich používání. Nevýhody spočívají zejména v tom, že právní řády nejsou na tokeny obecně i jejich použití pro financování vesměs nastaveny a připraveny. 

Takzvaná IPCO platforma kombinuje výhody procesu ICO, tedy Initial Coin Offering (prvotní úpis digitálních mincí), jako jsou nízké náklady a rychlost, a klasického IPO, tedy Initial Public Offering, což je prvotní úpis akcií na regulované burze, kde firmy před emisí akcií prochází důkladnou kontrolou, a investoři tak mají větší jistotu, že jejich prostředky se časem zhodnotí.

Projektům procházejícím IPCO procesem je na blockchainu nejen emitován vlastní digitální token, tedy něco jako digitální akcie, ale zároveň je zajištěno jejich předchozí prověření, na základě kterého je jim udělen rating. Uvolnění prostředků do projektů se uskutečňuje ve fázích v návaznosti na plnění stanovených milníků.

Alternativní financování pro české firmy

„Xixoio se snaží nabídnout dosud málo rozšířenou formu financování nově vznikajícím projektům. Ty by skrze takzvanou tokenizaci mohly nalézat investory, kteří by svými penězi přispívali k převodu myšlenek na reálný business. Ve své podstatě se jedná o konkurenci zaběhlým modelům financování, která může být atraktivní pro nezkušené inovátory a startupisty,“ uvádí hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Transparentnost a ověřitelnost dat v rámci IPCO procesu zajišťují uživatelům služby nové digitální peněženky BlockID využívající blockchainovou technologii. Ta může obsahovat ověřenou identitu, zdravotní dokumentaci i jakákoliv jiná data včetně potvrzení příslušných institucí a úřadů. Prostřednictvím mobilní aplikace mohou mít uživatelé svou digitální identitu stále u sebe, zabezpečenou a přístupnou jen jim samotným.

Veškeré tokeny a transakce jsou potom uloženy na vlastním Blockchainu Genesis, což je blockchain tvořený s respektem k aktuálnímu i vznikajícímu českému legislativnímu rámci a regulaci. 

„Naším hlavním záměrem je vytvořit efektivní nástroj, který otevírá tradičním firmám cestu k novému, modernímu a perspektivnímu trhu kryptoaktiv, do kterého zároveň vnáší transparentnost a jistotu. Věříme, že blockchainové technologie jsou tou správnou cestou a připravujeme kompletní zajištěný systém světově unikátních produktů,“ vysvětluje zakladatel společnosti Richard Watzke.

Lichtenštejnsko už speciální zákon má

„Xixoio bude dělat vrásky na čele právníkům, protože se pohybuje na hraně platných regulací,“ doplnil Křeček z BH Securities. Podle něj by to firmám mohlo do budoucna zavřít dveře u bank a dalších renovovaných institucí.

„My aktivně jednáme se státem, ČNB i bankami, protože ctíme pravidla. Uvědomujeme si, že tu vzniká nový trh, a je tak nutné vytvořit kompletně novou legislativu podobně jako v Lichtenštejnsku, kde už blockchainový zákon přijali a jehož autor s námi také spolupracuje,“ dodal Watzke.

Společnost připravuje rozšíření a další produkty, které dohromady tvoří funkční celek umožňující transparentně řízený rozvoj nově vznikajícího trhu s digitálními aktivy. Lze si ho představit jako vlastní bankovní ekosystém. Ten si bere za cíl pomáhat českým i zahraničním firmám při financování vlastních investičních projektů a současně poskytovat drobným investorům potřebné informace související se zvyšováním záruk pro zhodnocení jimi vložených prostředků.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024,  aktualizováno 

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...