Jaroslav Rudiš a Petr Pýcha: Lidojedi

12. září 2021

„Ugrilujeme vaše sny!“ Co dokážou udělat slušní lidé pro peníze? Oldřich Kaiser, Tatiana Vilhelmová, Václav Neužil nebo Kryštof Hádek v drsné komedii z prostředí cateringové agentury.

Účinkují: Oldřich Kaiser, Tatiana Čecháková Vilhelmová, Jan Dolanský, Václav Neužil, Oldřich Vlach, Kryštof Hádek, Lukáš Hlavica, Petr Adler, Naděžda Mečířová, Tomáš Vacek, Tomáš Pergl, Jana Fišerová a Jaroslav Plesl
Dramaturgie: Martin Velíšek
Hudba: Ladislav Železný
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2011

Příběh hry, které dali autoři podtitul Hororová komedie, odstartuje telefonát bohatého a extravagantního podnikatele do cateringové agentury Mlsný Jack. Tu zastřešuje slogan: „Ugrilujeme vaše sny!“

Její provozovatelé – Martin, Bára a Ondřej – neprožívají zrovna nejšťastnější chvíle svého podnikání. Bářino zprvu mechanické přikývnutí na podnikatelův požadavek proto začne dostávat konkrétní obrysy. A to i přesto, že jeho snem je tentokrát ugrilovat člověčinu. Nakonec dostanou nápad, který vypadá jako nadějné řešení.

Natáčení hry Večírek, Tatiana Vilhelmová

Druhou dějovou linku hry tvoří příběh venkovského kněze. Jeho farnost v Podkrkonoší skomírá. Do kostela zatéká, kvůli ekonomické situaci přišel o ministranta a kvůli životosprávě přichází i o paměť.

Právě k němu, jakožto bývalému lékaři, zamíří trojce z Mlsného Jacka hledat pomoc poté, co se jejich plán po nočních eskapádách v pražských Holešovicích zásadně zvrtne.

O autorech

Jaroslav Rudiš

Veřejnosti je známý především prozaik Jaroslav Rudiš, autor románů Nebe pod Berlínem, Grandhotel, Potichu, Konec punku v Helsinkách a Národní třída. S Jaromírem99 vytvořil úspěšnou komiksovou trilogii Alois Nebel. Za své knihy získal Cenu Jiřího Ortena, čtenářskou cenu Magnesia Litera nebo německou Cenu literárních domů.

Je spoluautorem několika českých a německých rozhlasových a divadelních her i filmových scénářů, z nich nejznámější je scénář k filmovému zpracování komiksu Alois Nebel. S Jaromírem99 založil také skupinu Kafka Band, se kterou vydali album Das Schloss. Jaroslav Rudiš žije a pracuje střídavě v Čechách a Německu.

Petr Pýcha

Petr Pýcha se zabývá literární publicistikou, píše fejetony a povídky. Od konce 90. let se autorsky a režijně věnuje amatérskému divadlu. Napsal divadelní hry Republiku za koně a fotbal a Nastavená hra. Pro rozhlas napsal samostatně hru Benzína Dehtov, která reprezentovala ČR na festivalu Prix Italia a získala 2. cenu v soutěži Prix Bohemia Radio 2016.

Spolu s Jaroslavem Rudišem pro rozhlas připravili také cyklus krátkých rozhlasových her „drama loci“ – Malá ryba, Víc než Paříž, Podletí. V současnosti spolupracuje na filmových scénářích s režiséry Olmem Omerzu a Vladimírem Michálkem. Učí na gymnáziu a žije v Podkrkonoší.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

Spustit audio