Italská F4 ve Spielbergu: Bearman těsně před korunovací mistrem.

Italská formule 4 ve Spielbergu:

Angličan Bearman těsně před korunovací mistrem

Na sektoru formule 4 je mladý Brit Oliver Bearman z nizozemského týmu Van Amersfoort jasně mužem roku 2021. Na Red Bull Ringu se konal pátý ze sedmi podniků bombasticky obsazeného italského šampionátu a Bearman se při tom titulu mistra rozhodně přiblížil. A to navzdory tomu, že v Rakousku dvakrát vyhrál Němec Tramnitz.

 

  1. závod – sobota: Bearman neodolatelným stylem start-cíl

V kvalifikaci pro první závod víkendu se k velké radosti svého přítomného tatíka Juana Pabla, Sebastian Montoya (Prema) sice zajistil před Bearmanem, Němcem Timem Tramnitzem (US) a Rusem Nikitou Bedrinem (Van Amersfoort) pole-position, mladý KOlumbijec ale zpackal druhou zatáčku závodu… Do Remus Kurve brzdil příliš pozdě, opustil nakrátko dráhu a senzačně naladěný Bearman s Tramnitzem ho hned odsunuli na 3. pozici.

Více Bearman nepotřeboval a nechal i po zbytek 20 kol všech 31 konkurentů suverénně za sebou. Na pořadí se během relativně fádního závodu moc nezměnilo. Montoya se sice snažil, překonat alespoň druhého Tramnice, ale nadarmo.

Další dvě „velká jména“ této třídy nebyla k nalezení tak daleko vepředu: Lorenzo Patrese dojel relativně dobrý 11., Charlie Wurz na 21. pozici příliš nepřesvědčil…

 

Výsledek:

  1. Oliver Bearman, Van Amersfoort
  2. Tim Tramnitz, US
  3. Sebastian Montoya, Prema
  4. Kiril Smal, Prema
  5. Joshua Dufek, Van Amersfoort
  6. Leonardo Fornaroli, Iron Lynx

 

 

  1. závod – neděle: Tim Tramnitz v Rakousku poprvé…

Pro druhý závod si vypracoval první stratovní místo Ital Leonardo Fornaroli (Iron Lynx) před Tramnitzem, Dufekem, Montoyou, Bedrinem a Bearmanem. Tim Tramnitz ale polemana předjel ještě před druhou zatáčkou. Výborný Bearman postoupil raketovým startem hned za ně. Hůře dopadl Montoya, který po kolizi odpadl.

I tentokrát se bohužel opakoval sobotní husí pochod – a první trojice beze změny pořadí dojela až do cíle. Bearman prostě ke své spokojenosti více, než třetí místo ani nepotřeboval.

Na bodech dojeli i potomkové bývalých pilotů formule 1: Rakušan Charlie Wurz si trochu vyžehlil reputaci 8. místem a Ital Lorenzo Patrese dojel dobrý 10.  

 

Výsledek:

  1. Tim Tramnitz, US
  2. Leonardo Fornaroli, Iron Lynx
  3. Oliver Bearman, Van Amersfoort
  4. Kiril Smal, Prema
  5. Joshua Duerksen, Muecke
  6. Francesco Braschi, Jenzer

 

 

  1. závod – neděle: Tim Tramnitz v rakouském dešti podruhé

Z výhody prvního místa na startu se v neděli večer za lehkého deště mohl radovat Tramnitz před Fornarolim, Dufekem a Bearmanem. Pole mělo nazuto bezprofiklové slicky  a proto absolvovalo úvod „závodu“ za Safety Carem s možností, zavítat hned v příštím kole do boxů pro profilované obutí.

V boxech přirozeně vypukl chaos – vždyť týmy F4 na taková dobrodružství nejsou připraveny. Oliver Bearman – očividně plný sebevědomí – zůstal kupodivu se slicky na trati i za sílejícího deště!   Spekuloval, že pršet přestane, nebo počítal s tím, že bude závod beztak brzy ukončen..?

Obojí mu nevyšlo: 20 minut před koncem Safety Car trať opustil a mohlo se jet naplno. Překvapil při tom Nikita Bedrin, který – také na slickách – převzal špičku. Ve druhém kole se před Bearmana posunul i další týmový kolega, Joshua Dufek. Rakušan měl přezuto a  brzy na to vystřídal Bedrina na prvním místě.

Zatímco se v hloubi pole roztočil Sebastian Montoya do „outu“, demonstroval Lorenzo Patrese za nejobtížnějších podmínek talent a postoupil kupředu na 7. místo.  O poslední třetinu závodu již nepršelo, trať ale zůstala vlhká. Zatímco se Bearman (na slickách ztracen)  propadal polem, dostal se  3 kola před cílem do vedení Tramnitz. Všech 30 vozů na tarti předváděli zábavnou jízdu.

Tramnitz nakonec slavil druhé vítězství víkendu před Dufekem, zatímco Smal uhájil jen těsně třetí místo před překvapivým outsiderem Francescem Simonazzim. Patrese dojel za Nicolasem Baptistem výborný 6.  Wurz přesvědčil 8. pozicá za Fornarolim.   

 

Výsledek:

  1. Tim Tramnitz, US
  2. Joshua Dufek, Van Amersfoort
  3. Kyril Smal, Prema
  4. Francesco Simonazzi, BVM
  5. Nicolas Baptiste, Cram
  6. Lorenzo Patrese, AKM

                

 

Text: Roman Klemm, Motor MAX

Foto: Roman Klemm jr, Motor MAX