Hlavní obsah

Moník přeučení na libera nelituje. Blbůstkami pomáhá celému týmu

Ostrava

Volejbalistu na postu libera poznáte při zápase okamžitě. Nosí dres odlišné barvy než spoluhráči a musí střídat pouze do obrany, kde se od něj očekává příjem i dobrá přihrávka. „Na hřiště si chodím jen pro rány, což je někdy těžký pro palici, ale žádný míč letící z druhé straně sítě pro mě nesmí být ztracený,“ tvrdí 33leté reprezentační libero Milan Moník. Když se zavedl do pravidel libovolný počet střídání do zadní části hřiště právě liberem, bylo mu teprve deset a začínal v duchu rodinné tradici na postu smečaře.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Radost českého libera Milana Moníka.

Článek

Před čtyřmi lety ho ale kladenský trenér Fortuník přeučil na libero. „Nejdřív jsem se toho bál a neuměl si představit, že už nezaútočím na síti, ale pozvánka do národního týmu mě utvrdila v tom, abych na liberu pokračoval, že to asi dělám dobře. Možná jsem měl změnit post už dřív," uvažuje Moník, který zamění Beskydsko za novou adresu v metropoli.

„Rodinu mám na Ústecku a přítelkyni v Praze, takže stěhování z osobních důvodů, ale lákají mě i ambice Lvů," tvrdí nejstarší z reprezentantů na právě probíhajícím ME v Ostravě. „Občas slyším, že už to mám za pár, ale šampionát doma je unikátní zážitek," připouští.

Jeden z pilířů českého postupu ze skupiny se zaskvěl i proti Italům. Když nadšeně skandující hala vyprovokovala reprezentanty ve třetím setu k parádní jízdě, právě Moník po každém vítězném míči roztancoval celý tým. „Chtěl jsem udělat trochu srandy, když čtyři tisícovky lidí vytvořily úžasnou atmosféru. Navíc taková blbůstka dodala uvolněnost i ostatním," líčí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Čeští volejbalisté (zleva) Oliver Sedláček, Michal Finger, Jan Galabov a Milan Moník během utkání ME.

Po porážce 1:3 se Češi nemuseli stydět. „Padli jsme po boji, to se nedá nic dělat, ale celý zápas jsme do toho šli na plné pecky," míní Moník, jenž se těší i na pondělní boj o čtvrtfinále s Francouzi. „Zahrát si proti čerstvým olympijským vítězům bude zážitek. Chceme je minimálně potrápit jako Italy, ani jim nedáme žádný balon zadarmo," slibuje.

Češi by dnes večer v Ostravě rádi odpálili postupovou bombu, byť pokus o vyřazení Francouzů v osmifinále mistrovství Evropy je vlastně snahou o volejbalový zázrak. Čerství olympijští vítězové mají v sestavě deset zlatých z Tokia a vyhráli všech pět utkání šampionátu v tallinnské skupině, přičemž ztratili jediný set.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

(Zleva) Vojin Ćaćić z Černé Hory, jeho útok brání český trojblok ve složení Jan Galabov, Oliver Sedláček a Michal Finger.

Brazilský kouč Rezende, jenž přebral francouzský tým po Tokiu, spoléhá především na 30letého Ngapetha, jenž je pověstný tvrdým servisem i smečemi. „Bude neskutečně složité ho ubránit. Favorit je jasný, velké očekávání leží na Francii, ale může to být zajímavý zápas," uvědomuje si Moník.

Reklama

Související témata: