Zasahování Spojených států amerických do vnitřních záležitostí Ruské federace, včetně voleb, bylo dokumentárně potvrzeno. Informovala o tom oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. (Foto: Flickr)

Včera byl americký velvyslanec John Sullivan předvolán na ministerstvo zahraničí. Diplomatovi bylo sděleno, že Moskva má nezvratné důkazy o porušování ruské legislativy americkými „digitálními giganty“. Velvyslanec zůstal na ministerstvu asi 20 minut.

„Pomocí konkrétních faktů jsme předložili americké straně situaci, která dokazuje, že z území Spojených států amerických s využitím internetových platforem, které vlastní a moderují americké internetové monopoly, existují zjevné činy (…) zasahování do našich vnitřních procesů – politických procesů, volebních procesů,“ řekla Zacharovová ve vysílání kanálu YouTube Solovjev Live.

Diplomatický úřad zároveň zdůraznil nepřípustnost takového jednání. „V tomto ohledu je vměšování se do vnitřních záležitostí naší země prohlášeno za kategoricky nepřípustné,“ uvedl ruský diplomatický resort s tím, že „byly projednány i některé další otázky bilaterálního charakteru“.

Dotyčná také poznamenala, že americká strana zatím na včerejší návštěvu Sullivana na ministerstvu zahraničí nijak nereagovala.