Zde může být vaše reklama.

Historie olomouckých staveb: Andrův stadion

Historie olomouckých staveb: Andrův stadion

foto: Petr Pelíšek

11. 09. 2021 - 12:00

Olomouc jako historické město nabízí návštěvníkům i obyvatelům obrovské množství příběhů a pohledů zpět do historie. Nejinak je tomu u historických budov, které se v hanácké metropoli nacházejí. Pojďte se spolu s námi podívat do historie některých z nich.

Díl 18.: Andrův stadion
Své jméno dostal stadion po olomouckém velkoobchodníkovi Josefu Anderovi, který byl velkým fotbalovým fanouškem. Také na jeho popud začalo v roce 1938 budování nového moderního fotbalového stadionu v Olomouci. Stadion pro 20 tisíc lidí se dočkal otevření o dva roky později. Hlavní dominantou byla železobetonová tribuna, kterou ale zničili vojáci Wehrmachtu před koncem druhé světové války. A to v době, kdy vyhodili do vzduchu muniční sklad, který zřídili v útrobách tribuny.

Po válce místo ní vznikla provizorní dřevěná tribuna, která se ale nakonec používala až do roku 1976. V roce 1977 se začalo se stavbou nové tribuny, která přinesla pohodlí pro diváky i potřebné zázemí pro fotbalisty. V roce 1985 se mohlo začít také se stavbou protější tribuny. Umělé osvětlení se na stadionu začalo budovat v roce 1992 a to i díky penězům, které klub obdržel za rekordní přestup Pavla Hapala do Bayernu Leverkusen. Další velké změny se udály v roce 1998. V tom roce se postavila montovaná jižní tribuna a začalo se se stavbou nové severní tribuny, která byla hotová o dva roky později a je inspirovaná tribunami ze Stade Vélodrome v Marseille. Kapitolou samy o sobě jsou stožáry osvětlení, které jsou že stožárů pro větrnou elektrárnu.

V roce 2009 se začalo se stavbou nové jižní tribuny, která je architektonicky podobná severní straně. Kromě míst pro 2535 fanoušků se v útrobách stavby nachází celkem třicet bytových apartmánů, skyboxy a technické zázemí klubu. Kapacita jižní tribuny je menší než kapacita té severní, protože je zde společenská místnost s výhledem na hrací plochu. Stavba byla dokončená v roce 2010.

Jakmile to bude možné, plánuje se v budoucnosti prodloužení západní tribuny. A to až k brankové čáře na jižní straně a v plánu je také zastřešení celého stadionu.

Za dobu, co Andrův stadion slouží, nesl několik názvů. Jeho původní jméno mu bylo odebráno v roce 1950. A to především z politických důvodů, kdy následně dostal jméno Stadion Míru. To měl přes čtyřicet let, až v roce 1993 bylo stadionu, z úcty k zakladateli areálu Josefu Anderovi, navráceno původní jméno.

Na fotbalovém Andrově stadionu hraje své domácí zápasy klub SK Sigma Olomouc, využívá ho ale také česká reprezentace. Divácká kapacita je 12 474 míst k sezení. Z toho hned 4 286 míst je krytých. Fotbalisté si mohou užívat vyhřívaný trávník, který využívá technologii Fibresand. Andrův stadion byl v celé republice prvním, který tuto technologii využíval. Vzhledem k tomu, že se řadí mezi nejmodernější stadiony v republice, splňuje všechny kritéria UEFA pro pořádání pohárových a reprezentačních zápasů.

Další články