Střední Čechy, kolébka národních patronů v odkazu svaté Ludmily

Střední Čechy jako kolébka národních patronů

Nadcházející 1100. výročí zavraždění první české kněžny svaté Ludmily dává příležitost ohlédnout se za naší historií a připomenout významné osobnosti, které na odkaz sv. Ludmily navázaly a svými činy zásadně ovlivnily vývoj našeho státu až po současnost. Úvodní část desetidílného seriálu k svatoludmilskému výročí přiblíží, proč hlavní národní patroni tak úzce souvisí právě s oblastí středních Čech.

V rámci oslav „svatoludmilského roku“ jsme pro vás připravili jedinečný desetidílný seriál inspirovaný knihou „Střední Čechy, kolébka národních patronů“. Vznikla jako ohlédnutí za stejnojmenným projektem z roku 2005, který se měl rozsáhle věnovat základnímu tématu české historie.

Titulní strana knihy Střední Čechy, kolébka národních patronů

Představuje totiž střední Čechy jako rodiště i hlavní místo působení nejvýznamnějších českých světců. Původní projekt bohužel nebyl z finančních důvodů dokončen, byl ale komplexně rozpracován. Jedinečné materiály, na kterých spolupracovalo mnoho významných institucí, v roce 2015 vydalo Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně z iniciativy svého ředitele a jednoho ze spoluautorů – PhDr. Zdeňka Kuchyňky – v knize s názvem „Střední Čechy, kolébka národních patronů“.

Vliv jednotlivých světců při budování české státnosti

Během dvou týdnů tak každý všední den vám postupně představíme národní patrony i světce, kteří měli jako následovníci odkazu sv. Ludmily přímý vliv na budování české státnosti a české identity a žili na území dnešního Středočeského kraje nebo v Praze.

Hned druhý díl seriálu představí zemské patrony a slovanské věrozvěsty sv. Cyrila a Metoděje, kteří měli zásadní vliv na vznik českého státu. Podle časové posloupnosti následují sv. Ludmila, sv. Ivan, sv. Václav, ct. Mlada Přemyslovna, sv. Vojtěch, sv. Prokop, sv. Anežka Česká a na závěr sv. Jan Nepomucký.

Každý je představen jako zajímavá osobnost, která svými počiny i významem může být velkou inspirací i dnes. Většina z hlavních národních patronů má své relikviáře umístěné přímo v hlavním oltáři katedrály sv. Víta v Praze.

Palladium země České napříč staletími

Postupným představením těchto vybraných národních patronů a světců také vzniká zajímavý oblouk i symbolika. Je známo, že právě ve Středočeském kraji, v poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi, je uloženo cenné Palladium země České – reliéf Panny Marie s dítětem z korintské mědi, který sv. Ludmila dostala při křtu od sv. Metoděje a který je svým duchovním významem srovnáván s korunovačními klenoty.

Právě toto Palladium, neboli záštitu či ochranu země české, drží na jediné ze svých mnoha soch v ruce sv. Jan Nepomucký v místě, kde bylo u Karlova mostu vyloveno jeho umučené tělo. A je to právě sv. Jan Nepomucký, který je z národních patronů široce uctívaný i v zahraničí. Jenom po Evropě stojí jeho socha na 7 000 mostech a jeho význam patrona mostů se přenáší i do smyslu patrona mostů mezi lidmi.

Stejnojmenný seriál „Střední Čechy – kolébka národních patronů“, vznikal ve spolupráci s Pražským arcibiskupstvím. Veškeré rozhovory budou v celém rozsahu uveřejněné na webových stránkách naší stanice. Stejnojmenná kniha je k zakoupení přímo ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně.

„Je to tato země, kterou naši předkové a i tito světci posvětili svým životem a mnohdy i mučednickou smrtí. Na to bychom neměli zapomínat. Měli bychom si vážit toho, že můžeme žít zde, že máme na co navazovat, a že před námi tady byly takové osobnosti, na které můžeme vzpomínat i dnes,“ říká ředitel Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně Zdeněk Kuchyňka.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.