Spor miliardových pohledávek za OKD pokračuje. Znovu se jím začal zabývat insolvenční soud v Ostravě

Insolvenční soud v Ostravě se v pondělí znovu začal zabývat sporem o platnost pohledávek za více než deset miliard korun za společností OKD (nyní Správa pohledávek OKD). Pohledávky přihlásila britská banka Citibank, poté co OKD v roce 2016 skončilo v úpadku. Insolvenční správce Lee Louda je ale neuznal, a banka, která by jinak byla největším věřitelem těžební firmy, se tak insolvenčního řízení nemohla účastnit.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OKD Darkov

Firma OKD během let prošla reorganizací. Doly a provozní majetek byly vloženy do nové společnosti. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ostravský soud v roce 2019 rozhodl, že pohledávky jsou platné. Vrchní soud v Olomouci ale loni po odvolání insolvenčního správce a státního zástupce rozsudek zrušil a kauzu vrátil do Ostravy. Insolvenční soud se však nyní zabývá už jen částí sporu, řeší mimo jiné, zda plnění odpovídalo smlouvám.

Obžalovaní v kauze privatizace OKD jsou nevinní, rozhodl definitivně Nejvyšší soud

Číst článek

Citibank zastupuje držitele dluhopisů, které vydala v roce 2014 společnost New World Resources (NWR), jež v té době byla majitelem OKD. Společnost OKD za tyto závazky ručila.

Pohledávky za OKD přihlásilo v roce 2016 přes 550 věřitelů, dohromady žádali více než 23 miliard korun. Insolvenční správce ale uznal pohledávky jen za zhruba čtvrtinu této sumy.

Firma OKD prošla reorganizací. Doly a provozní majetek byly vloženy do nové společnosti, jejímž majitelem se prostřednictvím své firmy Prisko stal v roce 2018 stát. Firma se později přejmenovala na OKD, zatímco v původní OKD zůstaly jen pohledávky za bývalými majiteli a její název se změnil na Správa pohledávek OKD.

Prověřování odloženo

Server HlídacíPes.org v pondělí upozornil, že Nejvyšší státní zastupitelství potvrdilo březnové rozhodnutí policie, která se zabývala možným vytunelováním společnosti OKD poté, co ji v roce 2004 převzal miliardář Zdeněk Bakala.

Kriminalisté prověřování trestního oznámení odložili v březnu s tím, že podezření z trestného činu se nepotvrdilo, jedna z nástupnických společností Správa pohledávek OKD proti tomu podle serveru podala stížnost a Nejvyšší státní zastupitelství ji v srpnu zamítlo.

Těžba černého uhlí postupně končí, protože se nevyplácí. OKD těží už jen v Dole ČSM na Karvinsku, kde se má uhlí dobývat minimálně do konce příštího roku. Pracuje tam přes 3500 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme