Hlavní obsah

RECENZE: Doteky zabitých. Hodně tradiční a také loudavá detektivka

Detektivka Ivy Procházkové Doteky zabitých vrací do hry majora Holinu známého z Vražd v kruhu. Originalitou nesrší, vyniká spíš v odkrývání mezilidských vztahů.

Foto: Práh

Obal knihy

Článek

Ocitáme se v historickém centru v Prahy mezi umělci, v prostředí využívaném v detektivkách poměrně často. Nejdříve umírá mladá atraktivní hudebnice. Než se detektiv stačí vzpamatovat, odcházejí i další.

Podezřelých je mnoho, motiv měl kdekdo. Vyšetřování se velmi dlouho nehýbá z místa, a major Holina se tak k pachateli přiblíží až ke konci, a to ještě trochu náhodně. Doteky zabitých jsou značně popisné, podrobné a chvílemi, bohužel, poněkud nudné.

Celkově próza působí trošku archaicky. Částečně už provedením některých útoků (jed). Tu a tam se objevují i překvapivé jazykové prvky, které by čtenář čekal spíš v textu mnohem starším. Zamrzí i klišé s tajemnou událostí před mnoha lety, která nějak může souviset s aktuálními vraždami.

Autorka se vyžívá v podrobném líčení vztahů mezi umělci, často sexuálních, což umí výborně. Pokud čtenář právě toto vyhledává, některé pasáže ho jistě chytí. Naštěstí také dost omezila různé hrátky s astrologií, které zaplevelily její předchozí příběhy.

Celkové hodnocení: 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám