Hlavní obsah

Moskva chce po Česku podrobnosti k zadržení Rusa Frančettiho. Hrozí odvetou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské ministerstvo zahraničí žádá po české straně podrobné informace o zadržení Rusa Alexandra Frančettiho. V pondělí o tom informovala mluvčí ruské diplomacie zahraničí Maria Zacharovová.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová

Článek

„V souvislosti se zadržením ruského občana A. Frančettiho na pražském letišti (...) jsme v rozhovoru s českým velvyslancem v Moskvě V. Pivoňkou požádali o poskytnutí podrobných informací o motivech jednání českých úřadů,” sdělila na webu ruské diplomacie Zacharovová.

„Velvyslance jsme upozornili, že pokračování destruktivní linie Prahy vůči Rusku a jeho občanům povede z iniciativy české strany k další degradaci bilaterálních vztahů a nezůstane bez reakce z naší strany,” dodala.

Ruský občan Alexandr Frančetti byl na žádost Ukrajiny zadržen v neděli na letišti v Praze. Kyjev jej viní ze zapojení do takzvaného Krymského jara, tedy do událostí spojených s anexí ukrajinského Krymu Ruskem, a žádá o jeho vydání.

Česko na žádost Ukrajiny zadrželo Rusa, který se podílel na anexi Krymu

Krimi

„Na základě mezinárodního zatykače vydaného Ukrajinou byl na letišti zatčen státní příslušník Ruské federace,” sdělil mluvčí českého policejního prezidia Moravčík. Bližší informace k zatčenému česká policie nechtěla zveřejnit.

Tiskový tajemník ruské ambasády v Praze Nikolaj Brjakin k události agentuře TASS řekl, že „ruští diplomaté jsou v kontaktu s představiteli českých úřadů a s příbuznými zadrženého”.

Reklama

Výběr článků

Načítám