Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čaputová vítala papeže v modrém. Dostal med a ventilátor, synovi premiéra zavázal botu

Aktualizováno -
13. září 2021
21:15
Autor: ČTK, vei - 
13. září 2021
06:55

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondělí v Bratislavě v prezidentském paláci přivítala papeže Františka, který je od neděle na čtyřdenní návštěvě Slovenska. Prezidentka darovala hlavě katolické církve chléb, med, knihu, nabíjecí stanici na elektromobily i plicní ventilátor. Papeže lidé shromáždění před branou prezidentského paláce přivítali potleskem. Při dnešním setkání se zástupci židovské komunity v Bratislavě odsoudil antisemitismus. Za druhé světové války byla tehdejší Slovenská republika spjata s nacistickým Německem. V projevu u památníku holokaustu hlava katolické církve varovala také před nástrahami současnosti, jakými jsou podle něj lhostejnost a modla moci a peněz.

Prezidentka Čaputová, která papeže uvítala v modrých šatech, má podle slovenských médií na rozhovor „přiměřený čas“, ačkoliv obvykle bývají tato jednání omezena na 15 minut.

Po schůzce s hlavou slovenského státu papež vyzval Evropu k prosazování solidarity. „Skutečné bohatství spočívá v dělení se s těmi, co jsou kolem nás. To, co dáváme, je ve skutečnosti darem pro nás samotné. Bratrství potřebujeme, abychom mohli podporovat integraci, která se stává stále důležitější,“ zdůraznil mimo jiné František.

Za důležitou přitom označil spolupráci lidí a států a odmítl někde se projevující tendence k izolaci. „Vzájemně se potřebujeme, nikdo se nemůže izolovat, ani jako jednotlivec, ani jako národ,“ poznamenal.

Darovaný chlép i nabíjecí stanice 

Čaputová věnovala papeži Františkoviu podle prezidentské kanceláře chléb v proutěném košíku a přikrytý paličkovanou krajkou, což je symbolem spojování. Už při příletu do Bratislavy byl papež přivítán starým slovanským zvykem, a to chlebem a solí. Podobně jako jiní státníci i papež si z Bratislavy odnese také med od včel z úlů, které jsou umístěny v zahradě prezidentského paláce.

Čaputová věnovala papeži rovněž nabíjecí stanici, kterou bude moci Vatikán využít na nabíjení elektromobilů. Produkt slovenské produkce je vyroben částečně z recyklovaných materiálů. Slovenskou prezidentku i papeže spojují také názory na životního prostředí, oba opakovaně upozorňují na rizika spojená s klimatickou změnou. Kromě toho papež dostal od slovenské prezidentky knihu Restaurování od akademické malířky Márie Bidelnicové. Součástí její práce je obnova sakrálních památek.

Papež se krátce setkal také s rodinou slovenské prezidentky.

Setkání prezidentky Zuzany Čaputové s papežem Františkem. Setkání prezidentky Zuzany Čaputové s papežem Františkem. | Reuters

Setkání s rodiči zavrařděného novináře Kuciaka a jeho snoubenky

Hlava katolické církve vytoupila následně s projevem  v zahradě prezidentského paláce, kde bylo na  pet set hostů, včetně zástupců politických stran, bývalých slovenských prezidentů, ale třeba i herců či představitelů slovenské občanské společnosti. V zahradě paláce se podle webu deníku Sme.sk měli s Františkem setkat i rodiče zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Čaputová uvítala papeže spolu s dalšími osobnostmi veřejného života již v neděli přímo na bratislavském Štefánikově letišti, kam přiletěl z Budapešti. Františkův nedělní program na Slovensku zahrnoval jen účast na ekumenickém setkání na nunciatuře.

V pondělí odpoledne papež po setkání s biskupy a kněžími vystoupil v katedrále svatého Martina. Vpodvečer papež přijal předsedu parlamentu Borise Kollára a poté i premiéra Eduarda Hegera. Podle Kollára není František tak zkostnatělý jako jeho předchůdci. Šéfovi parlamentu, který má přes deset dětí s vícero ženami se zejména líbí, že nynější hlava katolické církve nečiní rozdílu mezi dětmi z úplné a neúplné rodiny. Na Hegera udělalo dojem, že František při schůzce zavázal tkaničku na botě jeho syna, který se spolu s dalšími členy premiérovy rodiny setkání zúčastnil.

Podle listu Sme se papež odpoledne mimo oficiální program sešel s emeritním arcibiskupem Róbertem Bezákem, který se na Slovensku těší oblibě. Bezáka z úřadu arcibiskupa odvolal v roce 2012 tehdejší papež Benedikt XVI.; oficiální důvody tohoto kroku nebyly zveřejněny.

Jedním z míst, kam František dnes ve slovenské metropoli zavítal, bylo také centrum Betlehem. Misionářky z kongregace Matky Terezy se tam věnují charitativní činnosti zaměřené zejména na pomoc lidem bez domova. V budově bývalé mateřské školy poskytují útočiště i vážně nemocným lidem.

Zastávka v Maďarsku

Papež se v neděli před příletem na Slovensko zastavil na několik hodin v Budapešti. Setkal se tam mimo jiné s premiérem Viktorem Orbánem, který je známý svým odporem proti migraci a který svou vládu vykresluje jako obránce „křesťanské civilizace“ v Evropě. František na druhé straně kritizuje země, které se snaží řešit migrační problematiku jednostrannými nebo izolacionistickými kroky.

Po pondělním odpoledním setkání se zástupci židovské komunity František připomněl povraždění více než sto tisíc slovenských Židů a v této souvislosti zdůraznil jednotu v odsouzení „každého násilí, každé formy antisemitismu“. V projevu u památníku holokaustu také varoval před nástrahami současnosti, jakými jsou podle něj lhostejnost a modla moci a peněz.

V úterý má papež kromě jiného naplánováno setkání s mládeží a Romy na východě země. Návštěva hlavy katolické církve na Slovensku, první od roku 2003, vyvrcholí ve středu mší v Šaštíně nedaleko hranic s Českem.

donypan ( 13. září 2021 20:59 )

Kdyby se místo předvádění starala lépe o své občany aby nemuseli být rozházení po celém světě včetně naší republiky kam chodí za lepším žitím.Stačí se na dovolené potkat se slovákem a ten vám na první dobrou hned řekne hlavně oddalujte přijmutí eura co nejdéle.Církev je největší pijavice spolčnosti.Nikdy sama nic nevytvořila a jen parazituje.

Sanhnusak ( 13. září 2021 18:39 )

..samozřejmě..

Sanhnusak ( 13. září 2021 18:39 )

Papeže vítá zamozřejmě prezidentka. Se nedivím, že papež nejede k nám. Bylo by hloupé, kdyby mu tady někdo poblil ten sněhobílý ornát.

y1xcvbnm ( 13. září 2021 15:44 )

Setkal se s rodinou prezidentky, milence vidím ale kdo jsou ta dvě l e s b i c k é děvčata??? v kalhotových kostýmech??

y1xcvbnm ( 13. září 2021 15:43 )

však prý jí navrhuje šaty ten co oblékl do Karlových Varů naši hérečku Čvančarovou a Deep z toho ještě dnes nespí

Zobrazit celou diskusi