26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Přeplácený ředitel

14.9.2021

Další skandál hejtmanky Jermanové

Kolik kostlivců ještě vypadne z pověstné skříně naštěstí už bývalé středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z Babišova hnutí ANO? Ukazuje se, že si z Krajského úřadu Středočeského kraje udělala pašalik pro sebe a své příznivce.

Ředitel krajského úřadu Jiří Holub bral v éře paní hejtmanky Pokorně 107 tisíc korun základního platu a k tomu pravidelné odměny ve výši 70 – 85 tisíc Kč měsíčně. Nová krajská koalice takové přeplácení samozřejmě odmítla, a aby se mohla pana ředitele zbavit, tak mu nakonec vyplatila „odchodné“ 600 tisíc korun. Současné vedení Středočeského kraje ve složení STAN, ODS, Piráti a koalice v čele s TOP 09 bohužel nemělo jinou možnost, jak s panem Holubem ukončit pracovní poměr.

Pan ředitel bral vyšší plat než ministr a ptám se: za co? V čem byl tak výjimečný, že si zasloužil tak vysoké ocenění? Odpověď zní, v ničem, pouze patřil mezi příznivce paní hejtmanky. A nebyl sám, úředníků z okolí Jaroslavy Pokorné, kteří brali mezi 130 – 200 tisíci Kč měsíčně, bylo víc. Pochybnost nad tímto odměňováním vyjádřila dokonce i kontrola z ministerstva financí.

Ovšem to není jediné selhání paní exhejtmanky Pokorné, všichni si pamatujeme její trestní oznámení na záchranářku Veroniku Brožovou, která byla jednou z těch, již stáli v první linii v boji proti koronavirové pandemii, jenom proto, že si dovolila kritizovat selhání vedení kraje za to, že nezajistilo pro záchranou službu dostatek ochranných pomůcek.

Známou skutečností, na kterou jsem také opakovaně upozorňoval, byly čachry na středočeské Krajské správě a údržbě silnic, kde se zakázky úmyslně rozdělovaly na menší, aby nemusela být vypisována výběrová řízení. Zakázky na údržbu silnic dokonce získala i firma bez zkušeností, kterou řídil šéfkuchař.

A ve výčtu nejrůznějších kauz paní Pokorné by se dalo pokračovat.

Premiér Andrej Babiš hlásá Ano, bude líp, ovšem pro koho je líp? Nikoliv pro občany, ale pro ty, kteří jsou spřízněni s hnutím ANO, udělali si z České republiky dojnou krávu a přisáti na veřejné rozpočty nehorázně utrácejí peníze daňových poplatníků. Divím se rovněž tomu, že se o bývalou hejtmanku Pokornou dosud nezačaly zajímat orgány činné v trestním řízením.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS