Pokud na Slovensku chceme hledat nějakou podobnou osobnost jako je v Čechách Lubomír Volný, určitě horkým adeptem je Ľuboš Blaha. Poslanec národní rady za SMĚR je znám nejen ohledně pandemie COVID-19. Blaha se však hlásí vyhraněně k levici a jeho některé postoje lze nazvat extrémně levicovými.

Nedávno například zveřejnil status, kde se snaží vyjádřit proti tomu, že na setkání s papežem Františkem mohou jen očkovaní a lidé, kteří prodělali COVID-19. Velmi neobratně se snaží vysvětlit, že vakcíny tolik nechrání. Ľuboš Blaha se v bodech 9 a 10 vysmívá účinkům vakcíny. Diví se, jak je možné, že na Slovensku je prý v nemocnicích 90% lidí neočkovaných, když v Irsku je v souvislosti s COVIDEM-19 v nemocnicích 54% očkovaných lidí. Podobný hoax už byl vyvrácen před pár měsíci v souvislosti s počtem hospitalizovaných na covid v Anglii. Špatná matematická gramotnost se podepsala pod šířící se dezinformaci, že v Anglii je úplně jedno jestli jste očkováni nebo ne, protože v nemocnicích je z těchto dvou skupin přibližně stejný počet lidí.

A jaká je tedy realita? A proč jsou tyto počty špatně? V Irsku je momentálně hospitalizovaných 315 pacientů s COVIDem. V Irsku je plně očkovaných 90% dospělé populace. V kritické věkové kategorii nad 60 let je dokonce očkovaných více než 97 % lidí. Dostupné zdroje tvrdí, že v nemocnici je 45% očkovaných, nikoliv 54%. Ale dobrá, udělejme kompromis a pracujme s 50%.

V Irsku žijí přibližně 4 miliony dospělých lidí. 3,6 milionu je očkovaných (90%). 0,4 milionu je neočkovaných (10%). Hospitalizováni na covid jsou počtem rozděleni stejně na očkovaných a neočkovaných. Takže 158 očkovaných hospitalizovaných je z celku 3,6 milionu očkovaných. 158 neočkovaných hospitalizovaných je z celku 0,4 milionu neočkovaných. V nemocnici se tedy nachází 0,0044% očkovaných lidí a 0,0395% neočkovaných. Pokud ta čísla dáme ještě do poměru, zjistíme, že šance skončit v nemocnici kvůli covidu je u neočkovaných 9krát vyšší než u očkovaných. Co je velmi podobné číslo jako na Slovensku. Tak jednoduché to je, když člověk umí matematiku.

Zdroj: Tomáš Mihalík


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.