Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se na Slovensku sešel s představiteli státu, charity, židovské obce, i s odvolaným Bezákem

Ze světa / kir / ČTK / 13. září 2021 23:50
Papež se na Slovensku sešel s představiteli státu, charity, židovské obce, i s odvolaným Bezákem

Ilustrační foto: papež František s prezidentkou Čaputovou (2021)
Autor: Clovekavira.cz / Roman Albrecht

Bratislava - Papež František dnes při návštěvě Slovenska vyzval Evropu k prosazování myšlenky solidarity a odsoudil antisemitismus. Učinil tak po rozhovoru se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a po setkání s představiteli židovské komunity.

Nejvyššího představitele katolické církve, který je na Slovensku od neděle na čtyřdenní návštěvě, nejprve brzy dopoledne přivítala Čaputová v prezidentském paláci. Papežovi darovala chléb jako symbol spojování, med od včel z úlů v zahradě prezidentského paláce a také nabíjecí stanici pro elektromobily ve Vatikánu. Čaputovou a Františka spojují názory na životní prostředí.

Po schůzce s hlavou slovenského státu papež vyzval Evropu k prosazování solidarity. "Skutečné bohatství spočívá v dělení se s těmi, co jsou kolem nás. To, co dáváme, je ve skutečnosti darem pro nás samotné. Bratrství potřebujeme, abychom mohli podporovat integraci, která se stává stále důležitější," zdůraznil mimo jiné František.

Za důležitou přitom označil spolupráci lidí a států a odmítl tendence k izolaci. "Vzájemně se potřebujeme, nikdo se nemůže izolovat, ani jako jednotlivec, ani jako národ," poznamenal.

Po dnešním odpoledním setkání se zástupci židovské komunity František připomněl povraždění více než sto tisíc slovenských Židů a v této souvislosti zdůraznil jednotu v odsouzení "každého násilí, každé formy antisemitismu". V projevu u památníku holokaustu také varoval před nástrahami současnosti, jakými jsou podle něj lhostejnost a modla moci a peněz.

Vpodvečer papež přijal předsedu parlamentu Borise Kollára a poté i premiéra Eduarda Hegera. Podle Kollára není František tak zkostnatělý jako jeho předchůdci. Šéfovi parlamentu, který má přes deset dětí s vícero ženami se zejména líbí, že nynější hlava katolické církve nečiní rozdílu mezi dětmi z úplné a neúplné rodiny. Na Hegera udělalo dojem, že František při schůzce zavázal tkaničku na botě jeho syna, který se spolu s dalšími členy premiérovy rodiny setkání zúčastnil.

Podle listu Sme se papež odpoledne mimo oficiální program sešel s emeritním arcibiskupem Róbertem Bezákem, který se na Slovensku těší oblibě. Bezáka z úřadu arcibiskupa odvolal v roce 2012 tehdejší papež Benedikt XVI.; oficiální důvody tohoto kroku nebyly zveřejněny.

Jedním z míst, kam František dnes ve slovenské metropoli zavítal, bylo také centrum Betlehem. Misionářky z kongregace Matky Terezy se tam věnují charitativní činnosti zaměřené zejména na pomoc lidem bez domova. V budově bývalé mateřské školy poskytují útočiště i vážně nemocným lidem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)