Sledujte přírodu, napoví vám, jakou lze letos očekávat zimu. Stromy i zvířata to vycítí

 Ostatní 
14. září 2021 09:22 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zvířata dokáží předvídat počasí Depositphotos
Hodně lidí by už nyní chtělo vědět, jaká nás letos čeká zima. Na meteorologické předpovědi se nelze spolehnout, protože počasí s tak velkým předstihem nedokáží lidé předpovědět. Přesto lze alespoň částečně na otázku odpovědět. Stačí sledovat jevy v přírodě, které o nadcházející zimě ledasco napoví.

Říká se, že příroda je v souvislosti s předpovědí počasí nejlepší prognostik. A i když se nelze na jevy v přírodě spolehnout stoprocentně, hodně se dozvíte.

Tuhou zimu signalizují pavouci, zajíci i mravenci

Pokud začnou pavouci tkát pavučiny přes sebe, lze prý v zimě očekávat trvalejší mrazy.

Tuhá zima se dá předpovědět i podle zajíců či hus. Pokud je jejich srst či peří husté a jsou tuční, je pravděpodobné, že se tak připravují na velkou zimu.

Také mravenci údajně vycítí, jaká má přijít zima. Pokud do mraveniště nosí nezvykle hodně materiálu, očekávají tuhou zimu.

Že lze čekat třeskutou zimu lze poznat i díky tomu, že se začne zvěř přesouvat na jižní stranu hor nebo se začne shlukovat poblíž lidských obydlí.

I krtci umí předpovědět intenzitu zimy. Na mrazivé měsíce je třeba se připravit, pokud v okolí vidíte velké množství vysokých krtinců.

Milovníky zimnních sportů možná zajímá, kolik bude sněhu. I na to má příroda odpověď. Jestliže se budou v říjnu často objevovat mlhy, má to značit zimu bohatou na sníh.

Mírnou zimu lze poznat podle hub

Mírnou zimu lze očekávat tehdy, pokud je červenec a srpen stejně teplý, nebo je srpen dokonce teplejší.

Hodně údajně napoví i to, jaké počasí bude panovat v říjnu. Když začne už v tomto měsíci sněžit, mohou se radovat ti, kteří uvítají mírnou zimu.

Jestliže rádi chodíte do lesa na houby, můžete rovněž zjistit, jaká bude zima. Pokud je hub a dalších lesních plodů méně, očekávejte spíše mírnou zimu.

Vyplatí se sledovat také stromy. Říká se totiž, že pokud v říjnu spadne všechno listí, bude následovat zima bohatá na srážky, ale teploty budu poměrně vysoké. O tom, kteří zástupci zvířecí říše nejlépe dokáží předpovídat počasí, jsme psali zde.

Zdroj: superprepper.com, farmersalmanac.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod