Letošní jablka jsou velká a bez vad. Jejich výkupní cena se přesto oproti loňsku sníží

14. září 2021 14:55

Na jihu Čech začala hlavní sklizeň jablek. Ovocnáři si letošní úrodu pochvalují. Sklidí víc než loni a jablka jsou navíc velká a díky slunečnému babímu létu i krásně zbarvená.

„Je to po dlouhé době zase krása přijít do sadu, protože jablka nezmrzla a jsou krásně vybarvená. Počasí jim přeje, hodně slunce přes den a nízké teploty v noci, dochází k vytváření vnitřního aroma plodů,“ pochvaluje si ředitel společnosti Zemcheba Chelčice Jaroslav Muška.

Letošní úroda bude podle něj asi o dvacet procent vyšší než v loňském roce. „Jestliže jsme loni sklízeli 2500 tun, tak předpokládám, že letos sklidíme 3300 tun, což se dostáváme na průměr posledních pěti let,“ říká.

Čtěte také

Jablkům prospívá i ranní rosa v sadu. „Pro ovoce je to velmi dobré, protože se vytváří určité mikroklima, v němž plody dozrávají. Horší je to pro česáče, musí na to být ráno připravení a chodit do práce v holinkách, aby nebyli hned mokří,“ dodává Jaroslav Muška.

Úroda jablek je letos dobrá, cena ale bude zřejmě nižší. „V Polsku ve skladech zbyla ještě jablka z loňského roku na zpracování a úroda v Polsku je značná. Polsko je největší hráč na evropském trhu, takže cena oproti loňskému roku výrazně klesá,“ vysvětluje předseda Ovocnářské unie jižních a západních Čech Petr Lébr.

Konečný spotřebitel to podle něj na ceně ale asi moc nepozná. „V řetězcích je politika udržet ceny. Lidem se určitě vyplatí koupit si jablka přímo od ovocnářů, kde bude cena určitě nižší,“ doplňuje. Sklizeň jablek potrvá letos do konce října.

Spustit audio

Související