Napraví kometa C/2021 A1 (Leonard) dojem z letošního roku?

Rok 2020 byl co do jasných komet doslova excelentní. Největší dojem udělala pochopitelně kometa C/2020 F3 (NEOWISE), jež byla v červenci a na začátku srpna pozorovatelná pouhým okem, a to i s dlouhým ohonem. Rok 2021 oproti tomu jasnými kometami neoplývá. Pouhým okem nebyla viditelná zatím žádná kometa a mnoho jich nebylo ani v dosahu malých dalekohledů. Letošek ale ještě neskončil a na závěr tohoto roku se nám rýsuje jedna kometa, která by mohla potěšit i laickou veřejnost.

Řeč je o kometě C/2021 A1 (Leonard). Ta byla objevena 3. ledna letošního roku jako vůbec první letošní kometa. Objevil ji Gregory J. Leonard z observatoře Mount Lemmon Survey a její jasnost určil na 19,0 mag. Po několika výpočtech dráhy bylo jasné, že by tato kometa mohla být ještě tento rok v prosinci velmi jasná. Pokud se vyplní optimistické předpovědi, mohla by tato kometa dosáhnout jasnosti až 4 mag, což by znamenalo, že by se z ní stal pouhým okem viditelný objekt. Ale nepředbíhejme.

Kometa proletí perihelem až 3. ledna příštího roku, kdy se bude nacházet necelých 0,62 AU od Slunce. Nejjasnější však bude už v prosinci, a to zejména z toho důvodu, že se 12. dne v měsíci přiblíží na pouhých 0,23 AU k Zemi. Nevýhoda tak velkého přiblížení je, že se kometa bude pohybovat velmi rychle po obloze a bude nejspíše hodně difúzní.

Kometa se aktuálně nachází v souhvězdí Velké medvědice. Její pohyb po obloze je zatím velmi pomalý, do začátku prosince projde pouze Vlasy Bereniky a Honicími psy. Dne 3. prosince 2021 ráno se bude kometa nacházet extrémně blízko jasné kulové hvězdokupy M3 v souhvězdí Honicích psů. Jen o několik dnů později už kometu najdeme v souhvězdí Pastýře a poté se přesune přes Hada, Hadonoše, Ocas Hada, Štít a Střelce až do souhvězdí Mikroskopu, kde se v posledních dnech letošního roku ztratí ve sluneční záři. Kometa se na naší obloze objeví opět až v létě příštího roku, ale to bude už jen slabá a vizuálně jen velmi obtížně viditelná.

Zdroje: aerith.net, astro.vanbuitenen.nl
Úvodní snímek: Kometa C/2021 A1 (Leonard), autor: Michael Jäger

Kometa C/2021 A1 (Leonard), autor: Michael Jäger
0

Žádné komentáře

No comments yet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *