I váš šatník potřebuje očistnou kúru

15.9.2021 00:00   |   Bydlení
K podzimu patří očistná kúra. Tentokrát však nehovoříme o detoxu pro vaše tělo, ale o vašem šatníku, který si zaslouží pravidelný generální úklid. Finální výsledek potěší nejen vaše oko, ale i mysl a zároveň za něj budete vděčná každé ráno, kdy již nebudete muset ve stresu řešit, že nevíte, co na sebe.

šatník

Léto již definitivně za sebou zaklaplo dveře a ve vašem šatníku jste daly opět „do popředí“ všechny podzimní kousky, teplé svetry a kabáty. Dejte si všechny letní věci do pořádku, vypravené a vyžehlené oblečení uložte do horních prostor šatníku či kamkoliv, kam odkládáte sezónní ošacení.

Nebudete již poté řešit, že se vám pletou věci, které už určitě nevyužijte, jako jsou letní šaty, sukýnky či další oblíbené letní kousky a při otevření šatníku se budete v klidu rozhodovat jen mezi tím, co máte na očích.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Úklid je boj na mnoha frontách
Jak často uklízet? Aby bylo doma dobře!
Jak na rychlý vánoční úklid

Materiální minimalismus

Zvažte, zda není právě nyní vhodná doba k vytřídění šatníku od všeho zbytečného, co již nenosíte, nebo jste dokonce ani jednou neoblékly – jistě každá z nás i takový kousek objeví. Japonka jménem Marie Kondo ve své knize Zázračný úklid popsala, jak může být osvobozující zbavit se všech nepotřebných věcí a nechat si pouze ty, které jsou vašemu srdci nejbližší.

Její metoda s názvem KonMari si získala u mnohých velmi pozitivní odezvu. Maria Kondo jako hlavní výhodu své metody uvádí, že přestože vám zůstane v šatníku výrazně méně věcí, mnohem více si zbývajících věcí budete vážit. Základním pravidlem metody je vyhazovat vše nepotřebné.

Provoněný šatník

Všechny podzimní a zimní věci na aktuální a nadcházející sezonu si zaslouží hodit do „gala“. Vše vyperte, na veškeré odolné materiály použijte vhodnou aviváž pro snadnější žehlení a dodání pořádné dávky vůně, a nakonec vše krásně nažehlete. Poslední krok je pro mnohé bohužel utrpení, ale výsledek určitě bude stát za to.

Pokud máte možnost, použijte na veškeré košile, trika a kalhoty ramínka, která jsou skvělým pomocníkem před případným „zmačkáním“ pracně vyžehleného prádla. Ne každý má tuto možnost, ale pokud patříte mezi šťastlivce s dostatečným prostorem, vyvěste na ramínka vše, co můžete.

Žádné komínky

Metoda KonMari doporučuje také zásadní změnu systému ukládání věcí. Základní princip hovoří, že vše, co si chcete v šatníku ponechat, skladujte tak, abyste měli o věcech přehled a měli vše na očích. Věci, které skládáte, ukládejte horizontálně a nevytvářejte klasické „komínky“, díky kterým sami nevíte, co v šatníku vůbec máte.

Zde platí jednoduchá zákonitost: co nevidíme, to nenosíme. Zapomenuty tak zbytečně zůstávají mnohdy i krásné kousky, které byste jinak oblékli častěji.

Čistý domov, čistá mysl

Psychologové i různé odborné studie se shodují na tom, že čistý domov a pořádek, což zahrnuje také obsah všech skříní včetně vašeho šatníku, má přímý dopad na vaše fyzické i duševní zdraví a existuje přímá úměra mezi přeplněným a neuklizeným domovem a úrovní stresu jeho obyvatel.

Dle průzkumů má nepořádek v domácnosti větší dopad na psychiku ženy než mužů, čemuž se mnohé z nás nebudou ani divit. Pořád ve všem směrech vám pomůže zbavit se stresu, zůstat pozitivní, aktivní a cítit se lépe.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: I váš šatník potřebuje očistnou kúru

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci