Novela „třikrát a dost“ netrestá pouze chudé lidi, ale i sociální pracovníky, říká Eva Dudová

S oceňovanou sociální pracovnicí a zakladatelkou Přestupní stanice jsme hovořili o hranicích práce, českém systému sociální pomoci, pohrdáním lidí z okraje i absenci institucionální podpory.

Eva Dudová je držitelka ceny Gratias Tibi a zakladatelka Přestupní stanice, sociálního podniku, který zaměstnává lidi bez domova nebo žijící v nevyhovujícím bydlení. Přestupní stanice je obchod s oblečením, ale také místo, kde se konají různé akce: workshopy, přednášky, promítání. Momentálně „Přestupka“ disponuje dvěma obchody, jedním na Žižkově a druhým v centru Prahy, a navzdory covidovému vyhoření se dál snaží podporovat lidi z okraje, kteří chtějí změnit svůj život. Přestupní stanice prodává secondhandové oblečení také online a snaží se podporovat slow fashion a udržitelnou módu.

V Kvótách nahrávaných během živé podcastové akce Alarmu v hlavním sále Hybernské 4 se Eva Dudová v rozhovoru s moderátorkou Apolenou Rychlíkovou věnuje nejen aktivitám Přestupní stanice, ale také represivnímu systému sociální pomoci, důvodům, proč lidé končí na ulici, i dopadům covidu na duševní zdraví klientů i poskytovatelů sociálních služeb. Dudová také zmiňuje specifika sociálního podnikání v Česku a jeho podpory i nově schválenou novelu exekuce hmotné nouze, známou jako „třikrát a dost“, která podle ní už tak dost špatnou situaci ještě výrazně zhorší. Podle Dudové tato novela uškodí nejen chudým lidem, ale i sociálním pracovnicím a pracovníkům, kteří už dnes suplují práci státu a budou se snažit lidem z okraje pomoci i na úkor svého duševního i fyzického zdraví. Podle Dudové se politická elita z koronavirové krize vůbec nepoučila. A jakou nyní vidí budoucnost pro Přestupní stanici i pro sebe? I o tom jsou tyto Kvóty.

Čtěte dále