Jaký bude mít dostavba Dukovan dopad na ekonomiku? To se dozvíte na konferenci Nové jaderné zdroje

Ve veřejném prostoru je dostavba Dukovan spojována především s budoucností energetiky v České republice. Projekt však zároveň významně dopadne na tuzemskou ekonomiku. Zásadně ovlivní budoucnost zdejšího průmyslu, stavebnictví, výzkumu i školství. Konference Nové jaderné zdroje si klade za cíl zvýšit povědomí o těchto dopadech na společnost.

Celodenní konference proběhne 23. září 2021 v Clarion Congress Hotel Prague a bude rozdělena do celkem šesti bloků. Klíčovým tématem je zapojení českých firem a institucí do projektu výstavby. Na úvod vystoupí prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. O aktuálním stavu příprav na výstavbu reaktoru v Dukovanech budou na konferenci diskutovat Tomáš Ehler, náměstek MPO ČR, Tomáš Pleskač, člen představenstva Skupiny ČEZ a ředitel divize Nová energetika a distribuce, Petr Závodský, generální ředitel a předseda představenstva, Elektrárna Dukovany II, Daniel Jiřička, generální ředitel a předseda představenstva ÚJV Řež, Petr Konvalinka, předseda TA ČR, Václav Matyáš, SPS a Josef Perlík, výkonný ředitel Aliance české energetiky. Součástí programu je také diskuse zahraničních uchazečů o dukovanskou zakázku – společností EDF, KHNP a Westinghouse. Dojde také řeč na téma jádra jako čisté energie budoucnosti v rámci energetické vize ČR do roku 2030.

„Dostavba Jaderné elektrárny Dukovany neovlivní pouze budoucnost energetiky v České republice. Projekt přímo či nepřímo dopadne na řadu dalších oborů. A právě o nich bude řeč na konferenci Nové jaderné zdroje,“ říká majitel společnosti SEKURKON, Tomáš Měřínský. „Vystoupí zde řada odborníků, kteří budou mluvit o dostavbě Dukovan z různých úhlů pohledu, včetně toho politického,“ dodává. Konference proběhne ve čtvrtek 23. září v Clarion Congress Hotel Prague.

Za Svaz podnikatelů ve stavebnictví, který je pořadatelem konference, vystoupí jeho emeritní prezident Ing. Václav Matyáš, který se podělí o zkušenosti z přípravy Jaderné elektrárny Temelín a promluví také o konstrukci hlavního výrobního bloku. Následně promluví zástupci dodavatelských a technologických firem a odborníci z Technologické agentury ČR. Poslední část bude věnována politické debatě, kde budou diskutovat pozvaní zástupci politických stran o svých názorech na dostavbu nového jaderného bloku.

Organizátorem konference je Sekurkon, který působí na trhu profesního vzdělávání přes třicet let a zaměřuje se na realizaci odborných seminářů a konferencí.    

O společnosti Sekurkon:

Sekurkon je česká společnost působící na trhu vzdělávání již přes třicet let. Je pořadatelem a organizátorem jak tradičních velkých konferencí, tak se věnuje i moderním formám vzdělávání menších skupin v podobě online seminářů. Specializuje se zejména na oblasti energetiky, stavitelství, projektování staveb a strojírenství. Sekurkon je členem České manažerské asociace, Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR a je akreditovaný Ministerstvem vnitra ČR jako vzdělávací instituce. Více na www.sekurkon.cz.