Jak se rychle zbavit rýmy: Pomohou osvědčené postupy i babské rady

Jak se rychle zbavit rýmy: Pomohou osvědčené postupy i babské rady Zdroj: Shutterstock

Rýma a ucpaný nos se v současné době skloňují snad ve všech pádech. Také jste těmto zdravotním potížím, které jsou způsobeny virovým onemocnění, neunikli? V tom případě uvítáte několik tipů, díky nimž se co nejrychleji zbavíte nepříjemné rýmy a ucpaného nosu. Co vše vám pomůže?

Tipy, jak se rychle zbavit rýmy

Rýma dokáže pěkně potrápit, proto je dobré vědět, jak se jí co nejrychleji zbavit. Pokud je rýma způsobená nachlazením, nejrychleji se s ní vypořádáte následujícím způsobem.

Pravidelně smrkejte do papírového kapesníku 

Tímto způsobem si uvolníte nos a dostanete nežádoucí látky ven z těla. Po každém smrkání papírový kapesník vyhoďte a umyjte si ruce. Nechcete, aby byla pokožka okolí nosu v důsledku pravidelného smrkání příliš podrážděná? Po každém smrkání ji ošetřete hojivou měsíčkovou nebo heřmánkovou mastí, předejdete tak odřenému nosu. 

Zdroj: Shutterstock Inhalujte horkou vodní páru s tea tree olejem 

Aby se vám uvolnily dutiny od nahromaděného hlenu a hlen vycházel snadněji nosními dírkami pryč, pomůže vám inhalace. Do misky nalijte horkou vodu, do níž přidejte několik kapek tea tree oleje. Dejte si tvář nad misku, přes hlavu přehoďte ručník a horkou páru inhalujte alespoň 5 minut.

Kombinace horké páry a tea tree oleje napomůže rychlejšímu uvolnění ucpaných nosních dutin. Tea tree olej zároveň zklidní podrážděnou nosní sliznici.

Užívejte kapky do nosu: Vazokonstrikční či roztok mořské vody

Účinným prostředkem proti rýmě jsou vazokonstrikční kapky do nosu, které jsou volně k dostání v lékárnách. Tento přípravek dokáže stáhnout cévy a odkrvit sliznici, čímž snižuje tvorbu hlenu. Vazokonstrikční kapky byste však neměli používat déle než týden, v opačném případě hrozí, že si na nich vypěstujete závislost. 

Pokud chcete jít v případě kapek do nosu přírodní cestou, používejte při rýmě kapky do nosu v podobě fyziologického roztoku mořské vody. Dokážou také zprůchodnit ucpaný nos, jenže u nich nehrozí riziko závislosti.

Zdroj: Shutterstock Zbavit se rychle rýmy vám pomohou i babské rady

Dejte si večer vedle postele rozkrojenou cibuli a nechte ji tam celou noc. Výpary z cibule obsahující silici allicin, které budete během spánku inhalovat, vám uvolní a dezinfikují ucpané dýchací cesty.

Vsaďte na cibulové ponožky. Rozložte si na chodidla tenké plátky cibule a na nohy si natáhněte tlusté ponožky. Naše babičky a prababičky věřily tomu, že cibulové ponožky mají silný čisticí efekt.

Vyřaďte ze svého jídelníčku mléko a všechny mléčné výrobky. Právě mléko totiž podporuje v zahleňování a usazená rýma se následně těžce vysmrkává.

Zdroj: Medicalnewstoday.com, Vitalia.cz

Autor:
Publikováno: 15. 9. 2021 11:07 Nahlásit obsah