První český nákladní automobil na vodík ponese název H2 Tatra

15.09.2021 11:17

Průmyslově-technologický holding CSG ve spolupráci s dalšími českými firmami se podílí na projektu, jehož cílem je vyvinout a vytvořit nový typ pohonné jednotky. Pokud se to podaří, bude H2 Tatra jedno z prvních vodíkových vozidel svého typu na světě.

První český nákladní automobil na vodík ponese název H2 Tatra
Foto: Czechoslovak Group
Popisek: Czechoslovak Group (CSG)

„Jednání o projektu jsme zahájili vloni. V tomto roce se připravila dokumentace a bylo získáno financování. Vkladem Tatry do projektu je vývoj a výroba prototypového vozidla, dodá podvozek a kabinu a bude zajišťovat integraci všech komponent,“ říká Andrej Čírtek, mluvčí CSG.
 

Anketa

Jste pro zákaz prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035, jak chce EU?

1%
hlasovalo: 22413 lidí
Vodíkovou Tatru by měl pohánět elektromotor postavený na podvozku z řady Tatra Force. Energii by si však na rozdíl od běžných elektromobilů měla vyrobit sama pomocí palivového článku na vodík. Nová Tatra by měla obstát i v těch nejtěžších podmínkách. „Vozidlo bude primárně určené pro zákazníky v civilním sektoru, například pro těžaře,“ dodává Čírtek. 
 
Tento ekologický způsob dopravy na bázi vodíku začíná být celosvětovým trendem, a to zejména kvůli redukci skleníkových plynů. I česká vláda schválila tzv. vodíkovou strategii, která má podpořit nastartování vodíkového hospodářství v ČR.
 
Vzhledem k tomu, že vodík pravděpodobně sehraje v budoucnu zásadní roli v oblastech paliva, surovin a úschovny energie, bude se strategie dotýkat nejen dopravy, energetiky a chemického průmyslu, ale také občanů, kteří budou zřejmě do budoucna vodíkové technologie stále více využívat. 
 
 
„Vodíková strategie by měla sloužit jako vodítko pro firmy a organizace v České republice, která určuje rámec a ukazuje, jakým směrem se bude orientovat vývoj a podpora vodíkových technologií v dalších letech. Vývoj v této oblasti je velmi rychlý, proto budeme strategii průběžně aktualizovat,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková.
 
Česká republika se společně s ostatními zeměmi EU zavázala do roku 2050 dosáhnout klimatické neutrality. Svou vodíkovou strategii představilo Německo již před rokem, Velká Británie se k ostatním členským státům přidala před dvěma týdny. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…