Domů
Energetika v ČR
Hradecký kraj napadl výjimku z emisních limitů pro elektrárnu Opatovice
Elektrárna Opatovice nad Labem - kogenerační uhelná elektrárna

Hradecký kraj napadl výjimku z emisních limitů pro elektrárnu Opatovice

Energetika v ČR
2 komentáře
15. září 2021, 12:42
ČTK

Královéhradecký kraj se odvolal proti výjimce z emisních limitů, který elektrárně Opatovice vydal Krajský úřad Kraje Vysočina. Vadí mu, že povolené lhůty pro přechod na modernější a účinnější technologie jsou příliš dlouhé. Kraj požaduje, aby elektrárna co nejdříve přešla z uhlí na zemní plyn, nebo dřív splnila závěry o nejlepších dostupných technikách pro velké spalovací zdroje, řekl ČTK mluvčí královéhradeckého hejtmanství Dan Lechmann. Kraj už dřív oznámil, že má odvolání v plánu.

„Chceme, aby lhůty byly kratší. Na tomto postupu se usneslo i krajské zastupitelstvo a nesouhlasíme s výjimkou, kterou udělil Krajský úřad kraje Vysočina,“ uvedl Lechmann.

V zatím nepravomocném rozhodnutí jihlavského krajského úřadu jsou výjimky pro oxidy dusíku ponížené u dvou kotlů na čtyři roky, u dalších dvou na šest a u posledních dvou kotlů to má být osm let, zatímco původně EOP počítaly u všech šesti kotlů s osmi lety. U rtuti je stanovena výjimka pro dva kotle na čtyři roky a čtyři kotle na šest let, původně to bylo pro všechny kotle šest let. Úřad v Jihlavě případ řeší proto, že v březnu ministerstvo životního prostředí rozhodlo o podjatosti pardubického krajského úřadu a spis postoupilo Krajskému úřadu Kraje Vysočina.

Ekologická organizace Greenpeace, která se odvolala proti obdobné výjimce z emisních limitů pro elektrárnu ve Chvaleticích, sama vlastní odvolání nepodá. „Vzhledem k tomu, že jsme účastníky řízení, podpoříme v dalším kroku argumenty Královéhradeckého kraje. Budeme se k odvolání vyjadřovat,“ řekl ČTK mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Obdobně se vyjádřila také společnost Frank Bold Society, která se výjimkám z emisních limitů dlouhodobě věnuje. „Ačkoli je povolená výjimka i po zpřísněný krajským úřadem stále poměrně dlouhá a rozsáhlá, vnímáme, že samosprávné celky jsou ve vhodnější pozici k podání odvolání. Pokud se ztotožníme s jejich argumenty, určitě je v rámci odvolacího řízení dále podpoříme,“ uvedla ve vyjádření pro ČTK Laura Otýpková. Také město Hradec Králové odvolání nepodá. Elektrárně pošle dopis s apelem na co nejrychlejší přechod od spalování uhlí k plynu.

Pravomocnou výjimku z emisních limitů pro oxidy dusíku a rtuť dosud nezískala ani elektrárna Chvaletice. Již třikrát ji krajské úřady udělily, dvakrát ji ale ministerstvo životního prostředí zrušilo, naposledy se proti ní odvolaly ekologické organizace Greenpeace a Hnutí Duha. Nové emisní limity nabyly účinnosti v polovině srpna a jsou přísnější než předchozí.

Jak dříve uvedl deník MfDNES, krajský úřad v Pardubicích chce počkat, zda elektrárny pravomocné rozhodnutí o výjimce z emisních limitů nezískají. „Podle obdržené metodiky ministerstva životního prostředí je v odůvodněných případech akceptovatelné poskytnutí dodatečného časového prostoru pro dokončení probíhajících řízení, a to v řádu jednotek týdnů,“ uvedl pro deník mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. Obě elektrárny v minulosti podstoupily modernizaci za miliardy korun. Aby dosáhly požadovaných emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, musely by investovat další vysoké sumy, což je podle nich neúměrné poměrně malému snížení emisí. Chtěly proto na šest až osm zachovat dosavadní limity.

Elektrárna v Opatovicích nad Labem zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a do přilehlých obcí, celkem jde asi o 63.000 domácností a stovky nemocnic, škol a podniků. Vyrábí rovněž elektřinu. Patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který ovládá miliardář Daniel Křetínský.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(2)
PetrV
15. září 2021, 18:40

Ušetří za topení. Voliči jim to vysvětlí.

pr
17. září 2021, 12:19

Ale ale, voliči se rozdělí na dvě skupiny. Jedna skupina je majitelů, kteří si poradí a mnohým spíše zánik CZT bude hrát do karet (skončí obstrukce s odpojováním).

A pak druhá skupina - nájemníci. Nic nevlastní (a ani záznam v rejstříku katastru nemovitostí na tom nic nemění - jde totiž o psychický stav), o nic se nestarají, jen furt řvou. Takže žádná změna oproti současnému stavu.

A která skupina tedy bude vysvětlovat? Jak bude masivní? Řvouni jsou v opozici permanentně a od nich nikdy nic kloudného nevzejde.

Váš popis je příliš optimistický.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se