‚Vyvrcholení dvouletého vyšetřování vraždy novinářky.‘ Severoirská policie zatkla čtyři muže

Severoirská policie ve středu zatkla čtyři muže v souvislosti s vraždou novinářky Lyry McKeeové, kterou v roce 2019 zastřelil neznámý pachatel v Londonderry. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na policii.

Londonderry Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novinářka Lyra McKeeová

Novinářka Lyra McKeeová | Zdroj: Reuters

Tehdy devětadvacetiletá severoirská novinářka zemřela, když přihlížela nepokojům v Londonderry. Město v minulosti zažilo krvavé střety mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány.

Násilí je nevyhnutelné, řekl šéf politického křídla Nová IRA. Vraždu severoirské novinářky neodsoudil

Číst článek

K vraždě se přihlásila organizace Nová IRA, která neuznává severoirskou mírovou dohodu z roku 1998. Ta z velké části ukončila sektářské násilí a položila základy sdílené vlády unionistů a separatistů v Severním Irsku. McKeeová nebyla terčem útoku, ale „stála vedle sil nepřítele“, jak Nová IRA označuje britské policisty.

Čtyři muži ve věku 19 až 33 let byli zadrženi v Londonderry. „Tato zatčení představují vyvrcholení podrobného dvouletého vyšetřování vraždy Lyry a událostí, které k ní vedly,“ řekl šéf severoirské policie Jason Murphy.

Policisté loni v únoru obvinili dvaapadesátiletého Paula McIntyra, o kterém ovšem ví, že nebyl střelcem. Podle jeho advokáta se McIntyre zapletl do vyzvednutí nábojů.

Policie pak v červnu 2020 našla zbraň, kterou zastřelili severoirskou novinářku, a uvedla, že zná totožnost pachatele, kterého chce obvinit po forenzní analýze. Následující měsíc obvinila dalšího sedmadvacetiletého muže z porušení zákona o zbraních.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme