Bez zahraničních dělníků se neobejdeme. Ani když budeme rekvalifikovat Čechy, zní ze svazu průmyslu

15. září 2021

Česká veřejnost i politici se vzácně shodnou na tom, že nestojí o přistěhovalce. Zdejší podniky ovšen bijí na poplach – chybí jim statisíce zahraničních dělníků. To potvrzuje i ředitelka zaměstnavatelské sekce Svazu průmyslu a dopravy Eva Martinicová, firmy zakázky mají, ale lidi ne: „Proto bychom měli podpořit jednoduchý a urychlený přísun zahraničních pracovníků na český trh.“ Jiří Vaňásek z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) má obezřetnější přístup.

„Nejde o akutní nedostatek pracovní síly, ten je už posledních asi pět let a nezměnila to ani pandemie. Nábor cizinců je jen jednou z možností, jak řešit nedostatek pracovních sil u nás,“ brání se návrhům zaměstnavatelů Vaňásek.

Čtěte také

Martinicová zdůrazňuje, že lidé prostě chybí. „Jestliže máme nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, ta místa nejsou a čeští pracovníci by je nezaplnili, tak budeme potřebovat trh saturovat někým jiným, tedy tím přílivem zahraničích pracovníků,“ věří ředitelka.

Ještě předtím je nutné se podívat na strukturu chybějících míst, doporučuje odborník na pracovní trh z ČMKOS: „Drtivá většina z nich je nekvalifikovaných. V evidenci máme asi 100 tisíc lidí starších 50 let, kteří by mohli pracovat. Ale může tam být řešitelný problém nedostatečné kompetence. Zahraniční síly jsou tedy jen jednou z možností řešení, další je modernizace, digitalizace a tak dále.“

Když nabíráte dnes nového zaměstnance, tak platí heslo ‚znalosti naučíš, člověka nezměníš‘.
Eva Martinicová

Martinicová souhlasí, že transformace trhu práce je zásadní. „Potřebujeme celospolečenskou diskuzi, jak ji provést včetně efektivní kvalifikace a rekvalifikace. Když nabíráte dnes nového zaměstnance, tak platí heslo ‚znalosti naučíš, člověka nezměníš‘. Takže je to o rekvalifikaci a konkrétních dovednostech, ne o tom, odkud člověk je.“

Nejen migrace. Co celoživotní vzdělávání?

Vaňásek vyvrací klišé, že zahraniční pracovníci u nás vykonávají většinou jen nekvalifikovanou práci. Podle něj to není tak, že cizinci u nás vykonávají pouze ty pozice, o které Češi nemají zájem. 

Čtěte také

A dodává také další čísla: „Je asi 360 tisíc volných míst, ale asi 270 tisíc uchazečů. Ovšem ne všichni uchazeči se na trh práce dostanou, třeba kvůli subjektivním nebo zdravotním důvodům. Ale kdybychom třeba lidem nad 50 let dali nějakou kompetenci, mohli by některé kvalifikovanější pozice zastávat.“

Ředitelka souhlasí, že je nutné nastavit v rámci českého trhu efektivní rekvalifikace a celoživotní vzdělávání. Ani tak ale domácí síly nebudou stačit.

„V Německu se nikdo nekouká, odkud jste, ale jakou odvádíte práci. Německo samo teď prohlásilo, že pokud jim každoročně nepřijde 400 tisíc zahraničích zaměstnanců, tak to neutáhnou,“ potvrzuje nutnost zahraničích posil Eva Martinicová.

Trh práce je velmi flexibilní, velmi rychle se mění a problémy nás doženou, pokud si lidé nebudou získávat nové kompetence.
Jiří Vaňásek

„Řízená migrace, tak jak je nastavená za rozumných pracovních a mzdových podmínek, cestou je. Ale pojďme se i bavit o celoživotním vzdělávání, protože trh práce je velmi flexibilní, velmi rychle se mění a problémy nás doženou, pokud si lidé nebudou získávat nové kompetence. A pandemie to v podstatě ukázala,“ dodává Jiří Vaňásek.

Vystačí si český pracovní trh jen s tuzemskými pracovníky? Poslechněte si celou debatu, na argumenty obou stran se ptá Tomáš Pavlíček.

autoři: Tomáš Pavlíček , oci
Spustit audio

Související