Mezzosopranistka Markéta Cukrová miluje spolupráci s různými hudebníky. Ráda totiž tvoří s novými impulsy

15. září 2021

Mezzosopranistka Markéta Cukrová je novou posilou opery Jihočeského divadla. Spolupracuje také s Českou televizí a rozhlasem, natáčela i pro polský, francouzský a italský rozhlas. Sólově vystupuje po celé Evropě, ale také v Brazílii, Venezuele, Kolumbii, USA nebo Japonsku.

S různými hudebními tělesy a jejich dirigenty spolupracuje ráda. „Já to úplně miluju. Nedělá mi problém být rozmanitá jak ve stylech, tak ve spolupracovnících. A existuje tolik úžasných muzikantů, že by byla škoda, kdybyste se v životě omezili jen na nějakou skupinku,“ říká.

Sólista si podle ní může na rozdíl například od člena ustáleného kvarteta užít rozmanitost. „Moc mě těší a blaží, když si poslechnu nový zvuk nějakého uskupení, orchestru nebo třeba jen klavíristy a přizpůsobím trochu svojí estetiku té jeho, aby vzniklo něco nového. V tom asi spočívá ta profesionalita, že zareagujete okamžitě na situaci a napnete všechny síly, abyste vybudovali něco krásného,“ dodává.

Jen zřídka se Markétě Cukrové stává, že si zcela neporozumí s jiným hudebníkem. I tak je ale třeba vytvořit zážitek pro posluchače. „I když to pro vás třeba nemá takovou náplň, publikum nesmí nic poznat. Publikum se prostě nesmí ošidit,“ myslí si.

„A pak nastávají okamžiky, kdy si absolutně porozumíte třeba s neznámým kolegou, kterého vidíte poprvé v životě. Pak je to zážitek i pro vás, protože ta těsná tvorba, napojení na sebe, to je, myslím, ten nejvyšší level. To jsou potom zážitky, které se do vás zapíší a které si s sebou nesete,“ doplňuje.

Celý rozhovor s mezzosopranistkou Markétou Cukrovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související