Johnson míchá složením britské vlády. Raab vymění diplomacii za spravedlnost

Britský premiér Boris Johnson výrazně upravil svůj kabinet. Dosavadní ministr zahraničí Dominic Raab nově povede resort spravedlnosti, kde nahradí Roberta Bucklanda. Kromě toho se stává vicepremiérem. Diplomacii povede dosavadní ministryně mezinárodního obchodu Elizabeth Trussová. Končí rovněž ministr školství Gavin Williamson a šéf resortu bydlení a místní samosprávy Robert Jenrick, jehož vystřídá Michael Gove.

Raab, který podle očekávání přišel o pozici šéfa diplomacie, čelil v poslední době skandálu kvůli tomu, že pobýval na dovolené v Řecku, zatímco v Afghánistánu kolabovala vláda a moci se tam chopilo hnutí Taliban. V poslední době se s řadou skandálů potýkal také ministr pro bydlení a místní samosprávy Jenrick.

Raaba v čele britské diplomacie střídá dosavadní ministryně mezinárodního obchodu Elizabeth Trussová. Jako šéfka tohoto resortu provedla Británii brexitovým obdobím, před hlasováním o vystoupení z EU podpořila setrvání Spojeného království v evropském společenství.

Do vysoké politiky Trussová vstoupila v roce 2010, když se stala poslankyní. Ministerský post zastávala poprvé mezi lety 2014 až 2016, kdy vedla resort životního prostředí a venkova ve vládě Davida Camerona. V kabinetu jeho nástupkyně Theresy Mayové Trussová vedla resort spravedlnosti.

Britská premiérka Liz Trussová
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

Za poměrně překvapivý označují britská média odchod Bucklanda, který patřil k nejpopulárnějším ministrům. Někteří pozorovatelé tvrdí, že Johnson chtěl Bucklandovým odvoláním jen uvolnit vlivnou vládní pozici pro Raaba. Ten si sice udržel post ve vládě, nicméně odchodem z ministerstva zahraničí přišel o jedno z nejvýznamnějších křesel v britském kabinetu. Získání křesla vicepremiéra britská média označují za formalitu.

Svůj odchod na Twitteru oznámil jako první ministr školství Williamson, který si vysloužil kritiku kvůli uzavírkám škol a reorganizaci závěrečných zkoušek během pandemie. V čele resortu ho nahradí dosavadní ministr obchodu a ministr pro vakcinaci Nadhim Zahawi.

Premiérova kancelář v Downing Street potvrdila, že v pozici ministra financí zůstává Rishi Sunak a post si v čele resortu vnitra udrží Priti Patelová. Očekává se, že Johnson oznámí jména nových ministrů do uvolněných postů ještě ve středu.

Nový začátek

Rošády v Downing Street Johnsonova kancelář zdůvodňuje zahájením nového období vlády, v němž se kabinet má soustředit na obnovu ekonomiky po pandemii covidu-19. Kvůli koronaviru musely podle Johnsona stranou předvolební sliby a priority vlády, například vypořádání se s nerovnostmi mezi regiony Spojeného království.

Řízením těchto snah byl nyní pověřen Gove, který se v minulosti v kabinetu zabýval mimo jiné dopady brexitu a který má nově kromě jiného na starosti udržování vztahů mezi čtyřmi zeměmi, jež tvoří Spojené království, tedy mezi Anglií, Severním Irskem, Walesem a Skotskem.

Řada členů dosavadního kabinetu čelila v posledních měsících silné kritice a Johnson podle některých pozorovatelů chtěl s reorganizací své vlády začít již před několika týdny. „Víme, že veřejnost po nás chce, abychom přišli s opatřeními, jež se týkají jejích priorit. Proto se chce premiér ujistit, že má k dispozici ten pravý tým,“ osvětluje Johnsonův mluvčí.