DomůRybolovné technikyPoloženáSpojení legend: Žížala s masovou peletou! Geniální trik na podzimní kapry

Spojení legend: Žížala s masovou peletou! Geniální trik na podzimní kapry

- Reklama -

Masové nástrahy patří k velmi populárním chuťovkám při lovu podzimních kaprů. A ono se není čemu divit! Právě v tomto období se ryby začínají připravovat na zimu, aby rychleji nabraly důležité zásoby do nehostinných chvilek. Proto teď vyhledávají nutričně bohatou potravu, která jim dodá tolik potřebné živiny. A proto rybáři teď na háčky nebo pod háčky velmi rádi „nabíjí“ masové nástrahy. Jak z těchto nástrah vytěžit ale ještě více? Ptáte se jak? Spojte peletu nebo nugetu s žížalou…

Foto: Lukáš Krása

Není vůbec žádným tajemstvím, že masové nástrahy na kapry jsou na podzim velmi osvědčenou volbou. Právě tyhle dobroty pro ryby totiž obsahují celou řadu atraktivních látek, na které kapři spolehlivě reagují. Protože se prostě musí připravit na tu horší část roku, kdy té potravy ve vodě nebude tolik. A k tomu jim výrazně napomůže ona masová potrava.

Spojení halibutových pelet s žížalou funguje na podzim naprosto dokonale!

Rybáři tak v tomto období velmi rádi chytají například na halibutové (nebo jiné masové) pelety, které dokážou ve vodním prostředí neskutečné divy. Co ale i tuhle legendární nástrahu vylepšit? Jak? Ne, ne, ne! Nemyslím to, abyste peletu naložili do nějakého dipu nebo esence. Co k ní přidat druhou legendární nástrahu? Žížalu!

 

NÁVOD: Jak připevnit žížalu k peletě?

Žížalu k nějaké masové nástraze můžeme připevnit hned několika způsoby. Záleží na tom, co budete mít po ruce. V přiloženém videu je sice natočeno to, jak se žížala přidává k velké sumcové peletě, ovšem princip je stejný i u menších masových nástrah.

VIDEO: Jak připevnit žížalu k peletě? Zkuste tenhle jednoduchý trik

Žížala na klipu

Tohle je extrémně jednoduchý, ale také účinný, způsob připevnění žížaly k masové nástraze. Prostě vezmeme klasický návazec „na vlas“, kdy pod háček nastražíme vybranou masovou nástrahu (halibutovou peletu, plovoucí peletu, nugetu). A pak pod tuto nástrahu připevníme levný klip na červy, na který dáme žížalu.

Klip na červy, na který lze nastražit i žížalu, stojí jen pár korun! Přitom ale nabízí perfektní vlastnosti…

Zcela zásadní výhodou je to, že nastražení trvá jenom několik okamžiků. Na klip můžeme během chviličky nastražit buďto hnojáka, rousnici nebo klasickou žížalu. Další velkou výhodou je, že žížaly na těchto klipech na živé nástrahy velmi dobře drží, protože je můžeme vícekrát propíchnout. Takže i menším rybám se nedaří tak rychle živou nástrahu strhnout. Výhodou je také to, že nejlevnější klipy stojí pár korun. Tohle je fakt bomba!

Žížala na vlasu

Další klasickou možností je žížalu nastražit pod háček na vlas jako „klasické boilies/peletu/kukuřici“. Prostě žížalu normálně napíchnete na jemnou jehlu, a poté ji akorát navlečeme pod háček. Tento způsob je dobrý v tom, že nepotřebujeme žádný klip – prostě stačí klasická jehla a pak zarážka. Ovšem je třeba přiznat, že tento způsob je poněkud „pracnější“.

No nevypadá to dokonale? Žížalu je dobré umisťovat mezi háček a peletu, díky čemuž ve vodě vydrží podstatně déle…

Jak to udělat, aby žížala při tomto nastražení vydržela dlouho pod háčkem? Ideálně je takový postup, kdy nejprve pod háček nastražíme žížalu. A až poté navlékneme halibutovou peletu. Právě díky tomuhle postupu sevřeme žížalu mezi háček a peletu, takže ta tak vydrží delší dobu. 

 

Živá nástraha na kapry

Spojením dvou legendárních nástrah – pelet/nuget a žížaly – získáme celou řadu výhod! Jaké? Zaprvé: Masová peleta nebo nugeta na kapry ve vodním prostředí vytvoří chutné masové sousto, které bude vypouštět atraktivní potravní signály. A právě tyto signály samy o sobě velmi dobře lákají kapry k záběru. Ovšem i v tohle období mohou být ryby pořádně náladové, a proto je nutné je zaujmout i jinak. Třeba pohybem!

Chcete i na podzim hromadu záběrů? Tomuhle prostě neodolá žádný kapr!

V takovou chvíli je nejlepší k nástraze přidat žížalu. Ano! Tohle je kombinace, která bude vždycky parádně fungovat. Žížala je totiž legendární nástrahou, na kterou kapři (a ostatní ryby) skvěle reagují. A to jak díky vysoké nutriční hodnotě (jde prostě o čisté maso), tak i díky pohybu. Ten pohyb je třeba hodně důležitý třeba v čisté (podzimní) vodě, kdy si ryba díky němu může nástrahy mnohem rychleji všimnout.

Žížalu lze naprosto jednoduše nastražit s pomocí jemné jehly

Aby pak nástraha byla ještě zajímavější, je dobré ji namočit do nějaké atraktivní tekutiny. Jenže je tady problém! Při podzimním chytání začínají panovat nižší teploty vody, takže ta pachová stopa se nešíří tak dobře. Co s tím? Je důležité použít něco, co má opravdu hodně silný odér. Co třeba vyzkoušet páchnoucí Predator Booster,který smrdí jako mrtvá ryba? Ano, jde sice o booster na dravce, ovšem v posledních sezónách si tuhle věc oblíbili i milovníci kaprů. A není se co divit! Ono to totiž funguje.

 

Masové pelety nebo nugety?

Hodně rybářů při této otázce odpoví, že pelety. To není nic zvláštního, protože masové pelety na kapry jsou tady s námi dlouhé roky, a rybáři si na ně zvykli, začali je masově používat. Aby ne! Právě tahle nástraha totiž ve vodě skvěle pracuje, a ryby na ni spolehlivě reagují. Zejména pak, pokud třeba mluvíme o halibutových peletách, které mají opravdu skvělé výsledky při rybaření. 

Halibutové pelety jsou při podzimním lovu kaprů jasnou volbou! Tato nástraha totiž nabízí velmi lákavé složení a perfektní vlastnosti

Přesto! Než použít klasické pelety, tak bych více doporučil plovoucí halibutové pelety na kapry. Kromě toho, že tato peleta obsahuje klíčové atraktivní látky, tak navíc plave. A to je obrovská výhoda! Rybář je totiž tímto způsobem vytvořit plovoucí nebo vznášivou nástrahu s žížalou, což je při lovu na podzim obrovské plus! Právě v tuto dobu je totiž na podvodních terénech našich revírů velké množství spadaného nepořádku, ovšem tímto způsobem se dostaneme nad tuto vrstvu, do které by mohla potápivá nástraha zapadnout. Super!

Chytání na tuhle nástrahu je například dokonalé ve spojení s feederem! Hromada záběrů je prostě zaručena

Ale pojďme si ukázat i něco jiného! Na rybářském trhu se totiž objevily játrové nugety na kapry. Co to je? Jde o dobrotu pro ryby, která byla původně zamýšlena jako návnada. Jenže! Rybáři velmi rychle začali játrové nugety nastražovat s pomocí peletových zarážek pod háčky. A výsledky se ihned dostavily! Jenže to nemůže nikoho překvapit, protože kaprové játrové nugety jsou postaveny tak, aby po vhození do vody začaly okamžitě vypouštět lákavé potravní signály. Takže během chvilky se v okolí objeví třeba koncentrovaný „mrak“.

Játrové nugety na kapry jsou také velmi zajímavou variantou při chytání kaprů na podzim. Tahle dobrota se totiž skvěle chová i za nižších teplot…

Spojením játrových nuget na kapry spolu s žížalou tak dostaneme naprosto TOP nástrahu, která nabídne úplně „všechno“. Co třeba? Játrová nugeta vytvoří krásně mazlavé sousto, které bude vysílat koncentrovaný „mrak“, a celé nástraze pak žížala dodá pohyb a další atraktivní potravní signály. Výsledkem je tak skvělá nástraha pro rychlé chytání kaprů na klasickou položenou, krmítko nebo feeder.

Přidejte i vy své hodnocení
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -