Jak vybrat povlečení na zimu? Vyhněte se předponě „mikro-”

Na rozdíl od našich babiček, které celý rok spaly v povlečení z klasické bavlny, si dnes můžeme vybírat z různých materiálů podle toho, jaké vlastnosti nám v daném ročním období nejvíce vyhovují. V létě chceme něco lehkého a chladivého, v zimě oceníme měkké, hebké a hřejivé povlečení, které dobře odvádí vlhkost a dýchá. Po jakých materiálech v zimě sáhnout a kterým byste se naopak měli obloukem vyhnout, radí Josef Handrejch z písecké firmy Kvalitex.

Příroda vs. syntetika

V posledních letech se velké oblibě těší hřejivé ložní prádlo ze syntetických vláken, nejčastěji z polyesteru (tedy z ropy). Na trhu ho najdete pod názvy mikrovlákno, mikroflanel nebo mikroplyš. „Jde o umělé materiály, které sice na omak působí příjemně, do ložnice se ale hodí nanejvýš jako dekorace. Nemají téměř žádnou prodyšnost ani schopnost odvádět vlhkost a nejsou proto vhodné pro kontakt s pokožkou,” vysvětluje Josef Handrejch. Syntetická vlákna často bývají náchylná ke vzniku statické elektřiny a také ráda vážou nečistoty. Není náhodou, že zázračné utěrky na úklid se vyrábějí právě z mikrovláken.

Nejlepší volbou jsou proto přírodní vlákna, nejlépe 100% bavlna, kterou si můžete zvolit v úpravě podle toho, která vám je příjemná. „Největší oblibě se mezi našimi zákazníky v zimním období těší flanel. Ten je charakteristický vysokým vlasem, který vznikne počesáním na povrchu tkaniny. Podle toho flanel poznáte na první dotek,” doplňuje odborník. Na rozdíl od polyesteru má 100% bavlna vysokou hřejivost, je příjemná na omak, prodyšná a především dobře odvádí vlhkost.

Chtějte znát gramáž

Při výběru flanelového povlečení si všímejte plošné hmotnosti (gramáže) tkaniny, která musí být u flanelu minimálně 160g/m2. „Doporučujeme zákazníkům, aby nekupovali flanelové povlečení, u kterého prodejce nebo výrobce neuvede plošnou hmotnost a složení tkaniny,” říká Josef Handrejch z Kvalitexu.

Jak se o flanel starat?

Správná péče zachová vlastnosti vašeho povlečení a prodlouží jeho životnost. Flanelové povlečení vyžaduje podobné nároky na údržbu jako povlečení bavlněné. Mějte na paměti, že pro zničení roztočů a bakterií je důležité povlečení prát na 60 °C a s kvalitním pracím práškem. Povlečení je možné i sušit v sušičce, pozor však na přesušení, které prádlu neprospívá. Raději sušte delší program s nižší teplotou sušení. Vynechat můžete i žehlení.

Výběr ložního prádla může ovlivnit kvalitu vašeho spánku i vaše zdraví. Dopřejte si proto kvalitní přírodní materiály a úpravu vlákna takovou, abyste se každý večer těšili, až si budete moci zalézt do vyhřáté postele.

O Kvalitexu

Rodinná společnost Kvalitex navazuje na tradici jihočeského textilního průmyslu. V roce 2011 ji v Písku založil Josef Handrejch. Zabývá se výrobou ložního povlečení a dalšího bytového textilu převážně z přírodních materiálů. Zákazníky Kvalitexu jsou specializované obchody s bytovým textilem, hotely, penziony, ale i zdravotnická a ubytovací zařízení. Více info na www.kvalitex.cz.

Redakce

Redakce

Redaktoři a redaktorky magazínu Kytičkování pro vás připravují atraktivní články o bydlení. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.