Děti a dospívající v lockdownu přibraly. Budou z nich obézní dospělí s problémy, varuje obezitolog

Výsledky mnoha zahraničních studií ukazují, že v uplynulém roce rostl výskyt nadváhy a obezity, a to i vlivem karanténních opatření. Příčinou bylo nejen snížení fyzické aktivity, ale také změna jídelníčku, vyšší kalorický příjem a psychická zátěž.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětí s obezitou přibývá, můžou za to i loňská karanténní opatření (ilustrační foto)

Dětí s obezitou přibývá, můžou za to i loňská karanténní opatření (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

Podle studie vědců z aténské univerzity došlo například ve Francii u více než poloviny mladých lidí ke zvýšení energetického příjmu. A v Polsku byl nárůst hmotnosti zaznamenaný u třiceti procent dospívajících.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké problémy hrozí dětem a dospívajícím s obezitou? Poslechněte si shrnutí Andrey Skalické

Z výzkumu aténské univerzity, která se zabývala právě obezitou u dětí a dospívajících, také vyplývá, že u dětí a dospívajících ve vyspělých zemích se během lockdownu zvýšila spotřeba slaných pochutin a slazených nápojů. V některých případech vzrostla konzumace smažených jídel a sladkostí dokonce o 20 procent.

Podle Martina Haluzíka, který pracuje jako diabetolog a obezitolog v pražském IKEMU, přibrali během pandemie také dospělí pacienti. Ti s cukrovkou 2. typu v průměru dvě tři kila.

„Dokonce podle našich dat přibírali více i ti pacienti, kteří mají cukrovku I. typu. To jsou o něco mladší a obvykle aktivnější pacienti. Vím také od dětských obezitologů, že občas se vyskytly i extrémy. Dospívající lidé dokázali přibrat i desítky kilogramů,“ popisuje.

Obezita jako časovaná bomba

Nárůst dětské obezity je bez nadsázky časovanou bombou pro celou společnost. Podle diabetologa Martina Haluzíka totiž platí, že málokteré z obézních dětí se dokáže v dospělosti dostat na normální hmotnost.

Až desítky kilogramů přibraly některé děti za rok pandemie. ‚Ponesou si to i léta,‘ obává se obezitolog

Číst článek

„S vysokou pravděpodobností se z obézních dětí stávají obézní dospělí, a to ve velmi mladém věku. Už ve dvaceti nebo pětadvaceti letech může mít řada z nich výraznou obezitu. A spolu s tím také komplikace, které s obezitou souvisejí,“ dodává odborník.

Už dnes se tak pediatři stále častěji setkávají v ordinacích s dětmi a dospívajícími s cukrovkou 2. typu. Přitom tato nemoc se obvykle vyskytuje u starších pacientů.

Podle Martina Haluzíka si také lidé málo uvědomují, jak moc je obezita nebezpečná a že by se měla léčit. Moderní a účinné léky, které u pacientů tlumí pocit hladu, existují, ale pojišťovny je pacientům nehradí.

Poslechněte si shrnutí Andrey Skalické.

Andrea Skalická Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme