reklama

Přežvýkavci nejsou v kurzu, ostré zuby hrají prim

Každá řetězová pila je tak účinná, jak ostrý je její pilový řetěz. Aby vaše pila pracovala tak, jak má a podávala skvělý výkon, musíte se o svého pomocníka starat s láskou a řetěz čas od času nabrousit. Se správně nabroušenou pilou je práce méně namáhavá a podstatně rychlejší.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Jak správně nabrousit řetěz motorové pily (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Pokud budete své pile věnovat vhodnou pozornost, nemusíte vyhazovat peníze oknem a tento pomocník vám bude k ruce ještě řadu let.

Proč brousit řetězovou pilu

Řezání na zahradě se může stát s tupým pilovým řetězem neskonalou noční můrou. Řetězová pila je báječný pomocník. Ve chvíli, když se její řetěz ztupí a řezaný materiál je spíše žvýkán, posune se pila z pozice pomocníka na pozici nepřítele. Správně nabroušený pilový řetěz dokáže podstatně urychlit a zjednodušit celou práci. Není však potřeba vyhazovat hned peníze za nový řetěz nebo, nedej bůh, celou pilu. Pokud se budete o svého pomocníka vhodně starat, práce vám bude radostí a pila bude sloužit mnoho let. Pilový řetěz si můžete hravě nabrousit i v pohodlí domova.

Příprava brusky

V první řadě musíme nejprve sundat řetěz z pily. Pokud si nejsme jisti, pomůže nám návod. Nejedná se však o nic těžkého. Stačí pouze sundat krytku chránící pilový řetěz, povolit šroubek a řetěz opatrně sundat. Řetěz se vloží do svěráku brusky, kterou jsme pečlivě připevnili k hraně stolu.

Pila
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
V prvním kroku je nutné sundat řetěz

Nyní se podíváme na zuby řetězu, abychom zjistili, jak je budeme brousit. Vzhledem k tomu, že máme zuby vypilované do obloučku, musí se na brusce nastavit úhel 25 °. Zvolenou polohu je nutné zaaretovat, aby nedošlo k posunutí. Najdeme místo, kde začneme s broušením zubů a řetěz ve svěráku se ve zvolené poloze zajistíme pomocí kontramatky. V posledním kroku přípravy brusky se přiklopí víko a aretační šroub se nastaví podle potřebného dorazu.

Svěrák
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Řetěz se vloží do svěráku brusky

Bruska je již připravena. Vzhledem k tomu, že musíme dodržovat určitá pravidla ochrany zdraví při práci, použijeme při broušení ochranné brýle, aby nedošlo k úrazu. Nyní zapneme brusku a postupně brousíme každý zub po směru posunu zvlášť. Stačí pouze posouvat řetěz a nastavit polohu dalšího zubu určeného k nabroušení.

Bezpečnost
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nikdy nezapomínejte na ochranu zdraví při práci

Pro broušení zubů protilehlých k již nabroušeným je nutné povolit zaaretovanou polohu držáku a nastavit ji na 25 °do druhé polohy od nuly. Tuto polohu je nutné opět dotáhnout a řetěz zajistit kontramatkou. V tuto chvíli je možné nabrousit protilehlé zuby. Opět se brousí každý zub zvlášť.

Řetěz
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vždy se brousí každý zub zvlášť

Řetěz pily je nabroušený. Po směru šipky na pilovém listu navlékneme řetěz na pilový list a připevníme k tělu pily. Nikdy nesmíte zapomenout vrátit na pilu ochranné víko. V posledním kroku se řetěz pily napne a můžeme se pustit do práce.

Podívejte se na podrobný postup zde:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 16. 9. 2021, Autor: Beata Boháčová (text), Prima DOMA MEDIA, s.r.o. (foto), Profil autora: Beata Boháčová