reklama

Využijte zdroj vitaminů z vašeho balkonu! Úrodu sklízejte až do konce října

Pěstujete zeleninu kromě zahrádky i na balkoně? Že ne? Je to ale velká škoda, pokud máte totiž balkon dobře řešený například pomocí zasklení, můžete si užívat čerstvé a chutné sklizně až do pozdního podzimu. Podíváme se nejen na výběr vhodných odrůd, ale i na to, jak úrodu podpořit, správně zalévat a co dělat, když rostliny napadne některá z chorob.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Na balkonu pěstujte a sklízejte i mrkev (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Pro bohatou sklizeň zeleniny z balkonu jsou nutné především přiměřeně velké nádoby, které jsou vyplněny vysoce kvalitní půdou. Nejlépe takovou, která pochází přímo ze zahrádky, je bohatá na obsah živin a není úplně vylehčená. V kupovaném substrátu nic neroste, protože je velmi lehký, rychle se slehává a vy pak akorát řešíte problém se zamokřením, i když přiměřeně zaléváte.

V průběhu září je zapotřebí hlavně přizpůsobit zálivku aktuálnímu počasí. Pokud je chladněji a pod mrakem, snižte zálivkový režim tak, aby jej veškerá zeleň zvládla přijmout svým kořenovým balem. Vydatnější zálivka je nutná hlavně u bohatě plodících druhů s vyšší náročností, jako jsou papriky, rajčata anebo okurky. Pozor, zalévejte vždy na substrát a nikdy ne na listy! Při přímém slunečním svitu dochází k popálení listů a riziku napadení plísněmi, které jsou pro tyto druhy často fatální a napadnuty jsou i plody. Vhodná prevence spočívá také v pravidelných postřicích pomocí mléka. A pokud je již některá z rostlin napadena, co nejdříve ji zlikvidujte. Pokud se stane, že rajčata nestačí dozrát a musíte je otrhat zelená, vložte je do přepravky k jablkům, kde postupně dojdou.

Rajské
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sklizeň rajčat na balkoně

Na začátku měsíce je vhodné zeleninu podpořit přídavkem kompostu a jeho velmi lehkým zapravením do půdy v květináčích a nádobách. Uvolněné nádoby nenechejte ležet ladem, vysejte zde salát, kozlíček polníček nebo rukolu. Jsou to rychle rostoucí listové druhy, které přinesou svému pěstiteli užitek v podobě chutných listů do zeleninových salátů.

Květníky na balkoně
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Kromě zeleniny pěstujte a sklízejte i bylinky

Zeleninu postupně sklízejte až do konce října. Poté všechny rostliny, které nebudou zimovat, odneste do bioodpadu, nádoby důkladně očistěte a vymyjte vlažnou vodou, nechte vyschnout a ukliďte na tmavé místo bez přístupu světla. Je to důležité z důvodu prevence proti ztrátě jejich vybarvení.

Na balkonu můžete pěstovat i fíky, podívejte se jak na to:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 16. 9. 2021, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček