Výsadba stromů a keřů na podzim. Jak to zaonačit, aby se nové dřeviny zaručeně uchytily?

Ovocné stromy

Podzim je pro obnovu zahrady ideální, zvláště co se výsadby dřevin týče. V tomto období jsou k dispozici mladé stromky a keře s holými kořeny, které jsou mnohem levnější než rostliny v květináčích. A jak tedy výsadbu provést, aby rychle zapustily kořeny a začaly zdravě růst?

Co vše můžeme na podzim vysadit

Chtějte rostliny, které byly pěstovány ve školce přímo v zemi. Po vykopání se totiž poté prodávají bez květináčů, tj. s odhalenými kořeny. Někdy jsou jejich kořeny zajištěny pytlovinou nebo něčím podobným. Takové sazenice jsou mnohem levnější než ty v květináčích.

Višně - strom

Foto: Pixabay

Ale pozor, někdy se snaží prodejci vydávat prostokořenné sazenice za kontejnerové. Kupujete-li stromky v květináči, vždy je nejdříve opatrně povytáhněte z květináče. Pokud zemina drží, je vše v pořádku. S odhalenými kořeny lze na podzim vysazovat okrasné listnaté stromy a keře, rostliny na živé ploty, růže a ovocné stromy a keře.

Jak na výsadbu prostokořených stromů a keřů

Rostliny by už měly být bez listů, vysazujeme je tedy nejlépe od října až do listopadu. A jak na to? Vykopejte jamku dvakrát větší než kořenový bal a na její dno vložte hromadu úrodné půdy nebo kompostu. Pokud je nemáte k dispozici, použijte zeminu smíchanou s granulovaným hnojem. V případě potřeby zkraťte kořeny.

Odstřihněte také všechny poškozené a zlomené kořeny nakonec rostlinu zasaďte. Dávejte pozor, abyste nezasypali zeminou případné místo roubování, které se zejména u keřů nachází velmi nízko nad zemí. Půdu lehce přitlačte a stromky zalijte. Před prvními mrazy přihrňte okolo rostliny hromadu listů, slámy, borové kůry nebo kompostu. Poslouží jako mulč a ochrání stromy a keře před namrznutím.

Náhledové foto: Pixabay

Zdroj: https://www.magazinzahrada.cz/vysadba-stromu-krok-za-krokem/, https://www.gardena.com/cz/zivot-v-zahrade/zahradnicky-magazin/zacatek-vhodneho-obdobi-pro-sazeni-stromu-a-keru/

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)