Hlavní obsah

Obec si chtěla přivlastnit studnu, u soudu pohořela

Bolkov

I během nejsušších období měla studna na návsi v Bolkově na Plzeňsku pokaždé dostatek pitné vody, kterou si mohl napumpovat každý, kdo ji potřeboval. Před třemi lety se ale rozhořel spor o její vlastnictví, když bývalý starosta Pavel Voráček, na jehož pozemku se studna nachází, znemožnil čerpání vody dvěma rodinám, které byly na tento zdroj vody řadu let napojeny podzemním potrubím.

Foto: HZS Zlínského kraje

Ilustrační foto

Článek

Novému vedení obce se to nelíbilo a vyrukovalo s tím, že studna je historickým majetkem obce. Podalo proto žalobu na určení vlastnictví. Jenže soud argumenty obce označil za chabé a potvrdil, že studna patří Voráčkovi.

„Obec nepředložila žádný přesvědčivý důkaz o tom, že by studna jako stavba a vodní dílo byla jejím majetkem před rokem 1949 a pak přešla do vlastnictví státu,“ konstatovala při líčení samosoudkyně Dana Reimannová.

Obec jako důkaz předložila například neveřejný soupis veřejných studní z roku 1951, na kterém byla předmětná studna uvedena. „Tento dokument byl poplatný tehdejšímu systémovému zřízení,“ uvedla.

„Lidé, kteří pracovali na těch stranických aparátech, začlenili studnu na pozemku u nemovitosti Voráčkových mezi veřejné zdroje vody,“ vysvětlila soudkyně.

Upozornila ale na to, že Voráček po celou dobu svého starostování utvrzoval obec v tom, že jí studna patří. „K předmětnému sporu došlo v roce 2018, kdy v důsledku sucha začalo docházet k úbytku vody v podzemních zdrojích. To zřejmě způsobilo, že se pan Voráček, jak se říká lidově, šprajcnul a rozhodl se, že nikdo ze studny nebude čerpat vodu,“ dodala soudkyně.

Sucho se letos nekoná, normální je i stav podzemních vod

Domácí

Sám Voráček svůj krok vysvětlil tím, že chtěl zabránit plýtvání pitné vody. „Tenkrát bylo hrozné sucho. Všichni jsme šetřili vodou jako blbci a ti, co na ni byli připojeni, s ní hospodařili, jak se jim chtělo. Jedni si napouštěli bazén a druzí zalévali zahradu,“ prohlásil Voráček. Pak podle něj nezbývala voda pro ostatní.

Měla se odpojit

„Už moji předci chtěli, aby si ze studně mohl každý volně napumpovat čistou vodu. Nikdy jsme po nikom nechtěli žádné peníze. Jako vlastník studny bych měl mít právo rozhodovat o tom, kdo z ní bude moci vodu čerpat,“ obhajoval se Voráček.

Jednou z těch, která ze studně čerpá vodu, je současná místostarostka Bolkova Markéta Pinterová. „V průběhu roku 2018 za mnou přišel pan Voráček a řekl mi, že se mám od prvního ledna 2019 odpojit. Já jsem to odmítla s tím, že povolení připojit se na studnu mi v roce 2003 schválila obec, kterou tehdy řídil on jako starosta,“ uvedla Pinterová.

V centru Plzně objevili 500 let starou studnu. Odpad do ní házeli už za Rudolfa II.

Věda a školy

Vodu pak dál jímala až do května 2019, kdy se jí porouchalo čerpadlo. „To už mi pan Voráček neumožnil vstup na pozemek a řekl, ať to dám k soudu. Půl roku jsem byla bez vody až do doby, kdy jsem uspěla se žalobou na ochranu držby. Soud předběžným opatřením rozhodl, že stav, který trval 15 let, může pokračovat i nadále. Tak jsem nechala závadu opravit a jelo vše při starém,“ konstatovala místostarostka.

Jenže to trvalo jen do loňského léta, kdy voda přestala téct kvůli další technické závadě. „A zase mě tam pan Voráček nepustil. Tak jsem musela soudní rozhodnutí o držbě vymáhat exekučním řízením, které trvalo do letošního března. Až když dostal pan Voráček pokutu, mohla jsem obnovit čerpání,“ dodala Pinterová.

Odmítla, že by s vodou řádně nehospodařila. „Bazén mám, ale k jeho dopuštění jsem si nechala dovézt vodu z cisterny. Když mi v tom roce 2003 povolili připojení na studnu, tak měli podmínku, abych si tam dala vodoměr, který tam celou dobu mám. Nikdo se na něj nepřišel podívat, natož aby nastavil nějaká pravidla, kolik by měla být obvyklá spotřeba,“ uzavřela místostarostka.

Reklama

Výběr článků

Načítám