Mrakodrapy na Chodově nahradí trojčata Blue Building. Kaprain změnil kancelářský projekt

Aktuální projekt Blue Building na Chodově

Aktuální projekt Blue Building na Chodově Zdroj: CMC archictects

Aktuální projekt Blue Building na Chodově
Aktuální projekt Blue Building na Chodově
Místo, kde by místo původního projektu Prague Eye Towers měl stát nový objekt Blue Building.
Původně plánovaný projekt Prague Eye Towers skupiny PPF na pražském Chodově.
Původně plánovaný projekt Prague Eye Towers skupiny PPF na pražském Chodově.
9
Fotogalerie

Místo dvou mrakodrapů mají na pražském Chodově vyrůst kancelářská trojčata o deseti až třinácti nadzemních podlažích. Skupina Kaprain přepracovala projekt Prague Eye Towers, který vedle obchodního centra Westfield Chodov původně chystala skupina PPF. Vlastník Kaprainu a někdejší manažer PPF Karel Pražák plánovaný projekt s dominantní 139metrovou věží, jež měla být nejvyšší v Česku, odkoupil v roce 2016.

Stejně jako Prague Eye Towers pochází i přepracovaný návrh projektu, nově nazvaný Blue Building, z dílny renomovaného studia CMC architects Davida Chisholma a Víta Másla. „Záměr předchozího vlastníka jsme zcela přepracovali tak, aby projekt Blue Building co nejpřirozeněji zapadal do svého okolí a zároveň co nejlépe naplňoval současné ekologické, ekonomické i uživatelské standardy,“ sdělil mluvčí Kaprainu Ondřej Pechar.  

PPF se několik let snažila Prague Eye Towers prosadit přes odpor tehdejší radnice Prahy 11. Ta svůj nesouhlas zdůvodňovala rozporem záměru s platným územním plánem.

Blue Building mají tvořit tři různě vysoké budovy propojené příčnými trakty.  „Objekt A má 10 nadzemních podlaží, objekt B 11 a objekt C 13 podlaží. Propojovací příčné objemy jsou navrženy jako osmipodlažní. Společně s atrii a s terasami v různých podlažích je v projektu navržen systém parkových a sadových úprav, který bude sloužit jak uživatelům budovy, tak veřejnosti,“ uvádí architektonická studie CMC architects.

Blue Building zahrnuje celkem 40 tisíc metrů čtverečních hrubé podlažní plochy v nadzemní části plus čtyři podzemní podlaží. V nich má být dohromady 580 parkovacích stání. Hovořit o celkové výši investice je zatím podle Kaprainu předčasné. „V současné době pracujeme na dokumentaci pro územní rozhodnutí. Zároveň o co nejvhodnější podobě projektu diskutujeme s městskou částí a s občany,“ upřesnil Pechar.

Kaprain nyní zahajuje společně se skupinou Penta výstavbu luxusního rezidenčního projektu Victoria Palace na Vítězném náměstí v Praze 6.  V devítipatrové budově vznikne necelá stovka bytů. 

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub