15. září 2021 • 20:25

Badmintonová elita se popere o domácí tituly pod speciálním osvětlením

Autor: pk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od pátku do neděle budou v akci elitní čeští badmintonisté. Ve Štěrboholech se rozehraje domácí šampionát a o tituly se bude bojovat jak singlech tak v deblech. Největší favorité jsou Jan Louda, Adam Mendrek nebo Milan Ludík. V ženské kategorii bude chybět Kateřina Tomalová, opanovat turnaj se tak pokusí Tereza Švábíková, Sabina Milová nebo Tallulah Van Coppenolle. Program vypukne na HAMR Sport Štěrboholech v pátek v 10:45 slavnostním zahájením. Vyvrcholení pak přinese finálový den, který v neděli začíná souboji o titul v 10 hodin dopoledne. Vybrané zápasy budou k vidění na ČT sport plus.



Původně se mělo domácí badmintonové mistrovství uspořádat z kraje roku v pražské hale O2 Universum. Termín se však musel přesunout kvůli koronavirové pandemii. Organizátoři se pak rozhodli změnit také místo. „Pro letošní rok jsme se rozhodli pro tento krok, ale v tom následujícím plánujeme turnajové mistrovství uskutečnit v atraktivních kulisách O2 Universum,“ vysvětlil organizátor Michal Hubáček.

Také v hale ve Štěrboholech by však měly na hráče čekat komfortní podmínky. Instalované budou mobilní tribuny, koberec, ale hlavně speciální osvětlení. „Koupili jsme zcela nová světla, která jsou dělaná přímo pro badminton od čínské firmy. Používají je například prestižní turnaje v Asii,“ dodal Hubáček.

Mezi přihlášenými chybí z absolutní tuzemské špičky jenom Kateřina Tomalová, která se ze zdravotních důvodů nemůže akce zúčastnit. Titul obhajuje Tereza Švábíková, která se dlouhodobě připravuje v Dánsku. „Mistrovství se zúčastním už šestým rokem v řadě a pokaždé se na tento turnaj těším. Letos si to chci hlavně užít, během pandemie to neměl nikdo lehké, a to obzvlášť my sportovci, kteří jsme nemohli dělat to, v čem jsme nejlepší. A samozřejmě také v tomto roce ho chci dotáhnout do vítězného konce,“ dodala Švábíková.

Druhá nasazená je Sabina Milová, ale překvapit může talentovaná Tallulah Van Coppenolle. Ta se začátkem září poprvé kvalifikovala do hlavní soutěže turnaje Futures a dokázala vyhrát zápas. „Ze své hry mám radost, a to především z faktu, že jsem do ní dokázala přenést prvky z tréninku,“ svěřovala se mladá Češka.

Ludík, Louda a Mendrek
Velmi atraktivní bude turnaj mužů – vždyť Milan Ludík, Adam Mendrek a Jan Louda se možná naposledy potká v singlovém pavouku. Devětadvacetiletý Ludík uvažuje o konci kariéry, o čtyři roky mladší Mendrek se zase stále více zaměřuje na mužský debl. To Louda hraje patrně v životní formě – dokáže se dostat z kvalifikace do hlavních turnajů a v nich potrápit favorizované soupeře.

„Na šampionát se velmi těším, je to jedna z mála akcí, na které se můžeme ukázat jako čeští reprezentanti. A hlavně lidem předvést mezinárodní badminton. Budou to skvělé zápasy,“ prohlásil Mendrek, který bude s Ondřejem Králem velkým favoritem ve čtyřhře. „Mým cílem je se dostat do dvou finálových zápasů.“

Soutěž ve čtyřhře žen by měla být papírově nejjednoznačnější. Účastnice letošního evropského šampionátu Alžběta Bášová s Michaelou Fuchsovou by neměly mít ve startovním poli konkurenci.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud