Pravý obránce: Tomáš Wiesner  Čtyřiadvacetiletý Tomáš Wiesner se stal pro kouče Pavla Vrbu nepostradatelným pilířem týmu. V minulých letech pendloval z hostování na hostování, hrál v Liberci a Mladé Boleslavi, ale letos v lednu prodloužil na Letné smlouvu do roku 2023 a řekl si o stálé místo v sestavě. Na podzim odehrál všechny zápasy v základní jedenáctce a zaznamenal dvě gólové asistence. Profimedia.cz
 Stoper: Filip Panák  Během sezóny 2018/19 absolvoval Filip Panák se Spartou zimní přípravu a v poslední den přestupního termínu podepsal na Letné smlouvu na tři a půl roku. Dlouho si ale v novém působišti nekopl do balonu. Musel podstoupit několik operací zraněného kolena a až letos si konečně odbyl ligový debut v rudém dresu. Na podzim naskočil do pěti zápasů, z toho čtyřikrát byl v základní sestavě. Profimedia.cz
 Levý obránce: Matěj Polidar  Jednadvacetiletý Matěj Polidar se upsal Spartě v roce 2019, ale ještě jednu sezonu zůstal v Příbrami. Na Letné začal působit až od ročníku 2020/21, v němž zvládl odehrát 14 ligových utkání a nastřílet tři branky. Díky své univerzálnosti může hrát nejen na kraji zálohy, ale také jako levý bek. V aktuální sezoně má na kontě šest zápasů a jeden vstřelený gól. Profimedia.cz
 Defenzivní záložník: Filip Souček  Sedm zápasů, jeden gól a asistence – to je prozatímní podzimní ligová bilance dvacetiletého záložníka Filipa Součka v dresu Sparty. Opavský odchovanec přišel na Letnou v roce 2020 a v minulém ročníku už zvládl 18 utkání v nejvyšší soutěži. Do kádru ho zapracoval trenér Kotal a současný trenér Vrba mu hodně věří. Za poslední rok vyskočila jeho tržní hodnota trojnásobně nahoru a pokud bude pokračovat v nastoleném výkonnostním růstu, může rychle stoupat dál. Profimedia.cz
11
Fotogalerie

Letná bez cizinců. Takto by mohla vypadat sestava Sparty složená jen z českých hráčů

Časy, kdy v kabině Sparty nepřevládala čeština, jsou pryč. Kouč Pavel Vrba může hravě poskládat kvalitní jedenáctku jen z tuzemských hráčů.

Vzpomínáte si na dobu, kdy na Letné vládl italský trenér Andrea Stramaccioni? Tehdy byla kabina plná cizinců. Ty časy už jsou ale pryč a Sparta dnes může poskládat ryze českou sestavu. Jak by mohla vypadat?​ Třeba tak, jak ji najdete v následujících kapitolách.

Pokračování 2 / 12

Brankář: Milan Heča

Milan Heča.jpg

Minulou sezonu začal brankář Milan Heča jako jednička mezi tyčemi, svou pozici ale neuhájil a posléze dostával přednost Rumun Florin Nita. Třicetiletý odchovanec Slovácka se v aktuálním ligovém ročníku do branky ještě nedostal.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 12

Pravý obránce: Tomáš Wiesner

Tomáš Wiesner.jpg

Čtyřiadvacetiletý Tomáš Wiesner se stal pro kouče Pavla Vrbu nepostradatelným pilířem týmu. V minulých letech pendloval z hostování na hostování, hrál v Liberci a Mladé Boleslavi, ale letos v lednu prodloužil na Letné smlouvu do roku 2023 a řekl si o stálé místo v sestavě. Na podzim odehrál všechny zápasy v základní jedenáctce a zaznamenal dvě gólové asistence.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 12

Stoper: Filip Panák

Filip Panák.jpg

Během sezóny 2018/19 absolvoval Filip Panák se Spartou zimní přípravu a v poslední den přestupního termínu podepsal na Letné smlouvu na tři a půl roku. Dlouho si ale v novém působišti nekopl do balonu. Musel podstoupit několik operací zraněného kolena a až letos si konečně odbyl ligový debut v rudém dresu. Na podzim naskočil do pěti zápasů, z toho čtyřikrát byl v základní sestavě.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 12

Levý obránce: Matěj Polidar

Matěj Polidar.jpg

Jednadvacetiletý Matěj Polidar se upsal Spartě v roce 2019, ale ještě jednu sezonu zůstal v Příbrami. Na Letné začal působit až od ročníku 2020/21, v němž zvládl odehrát 14 ligových utkání a nastřílet tři branky. Díky své univerzálnosti může hrát nejen na kraji zálohy, ale také jako levý bek. V aktuální sezoně má na kontě šest zápasů a jeden vstřelený gól.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 12

Defenzivní záložník: Filip Souček

Filip Souček.jpg

Sedm zápasů, jeden gól a asistence – to je prozatímní podzimní ligová bilance dvacetiletého záložníka Filipa Součka v dresu Sparty. Opavský odchovanec přišel na Letnou v roce 2020 a v minulém ročníku už zvládl 18 utkání v nejvyšší soutěži. Do kádru ho zapracoval trenér Kotal a současný trenér Vrba mu hodně věří. Za poslední rok vyskočila jeho tržní hodnota trojnásobně nahoru a pokud bude pokračovat v nastoleném výkonnostním růstu, může rychle stoupat dál.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 12

Pravý záložník: Michal Sáček

Michal Sáček1.jpg

Michal Sáček se poprvé objevil v lize už v sezoně 2015/16, kdy naskočil do jednoho utkání v dresu Sparty. Od té doby za letenský celek zvládl v nejvyšší soutěži už 129 zápasů, ve kterých nastřílel tři branky a zaznamenal tucet asistencí. Sáček může hrát ve středu zálohy, ale také na pravé straně hřiště a dokonce to zvládá i v obraně. V aktuálním ročníku odehrál všech sedm zápasů a pokaždé byl v základní sestavě.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 12

Střední záložník: Bořek Dočkal

Bořek Dočkal.jpg

Mnohými fanoušky je sice Bořek Dočkal už málem odepisovaný, ale dvaatřicetiletý záložník, který nosí ve Spartě kapitánskou pásku, ještě zdaleka nepatří do starého fotbalového železa. V minulém ročníku odehrál 33 zápasů, nastřílel čtyři branky a k nim přidal deset asistencí, letos na podzim se dostal na hřiště jen třikrát. Nikoli kvůli výkonnosti, ale protože na začátku srpna utrpěl v utkání s Karvinou zranění kolena.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 9 / 12

Levý záložník: David Pavelka

David Pavelka-Sparta.jpg

Třicetiletý David Pavelka je odchovancem Sparty, v jejímž dresu si v sezoně 2010/11 odbyl ligovou premiéru. Od té doby nastřádal v nejvyšší soutěži 140 startů, nastřílel 24 branek a zaznamenal deset nahrávek. V aktuálním ročníku nechyběl na hřišti ani v jednom ze sedmi střetnutí a jen jednou nebyl členem základní sestavy. Kreativní záložník je motorem mužstva a pro kouče Pavla Vrbu jedním z nepostradatelných hráčů.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 10 / 12

Ofenzivní záložník: Adam Karabec

Adam Karabec1.jpg

Záložník Adam Karabec má teprve osmnáct let, ale v prvním týmu Sparty debutoval už v ročníku 2019/20, v němž absolvoval deset utkání a vstřelil premiérovou ligovou branku. V tom minulém naskočil do 23 zápasů a zaznamenal tři góly. V aktuální sezoně odehrál všech sedm kol. Nejvíc se mu povedl zápas v Liberci, kde přispěl k výhře Pražanů 5:0 gólem a nahrávkou.

Mládežnický reprezentant, který má na Letné podepsaný kontrakt do roku 2023, stál už loni v prosinci podle portálu TransferMarkt rovný milion eur a za posledních devět měsíců jeho cena poskočila o další milion nahoru. Už nyní je v hledáčku mnoha bohatých evropských velkoklubů.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 11 / 12

Útočník: Jakub Pešek

Jakub Pešek-Sparta.jpg

Jakub Pešek přišel do Sparty během léta z Liberce a podepsal v klubu tříletou smlouvu. Okamžitě se stal jedním z pilířů sestavy. Osmadvacetiletý ofenzivní záložník, který může alternovat i na pozici křídla, pražskému týmu pomohl už třemi ligovými góly, trefil se i proti Rapidu Vídeň v předkole Ligy mistrů a dobrou formu si přenesl také do reprezentace. Sázka na něj se Letenským zatím vyplácí.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 12 / 12

Útočník: Adam Hložek

Adam Hložek2.jpg

V sedmnácti letech se sparťanský talent Adam Hložek stal poprvé nejlepším starším dorostencem roku. O rok dříve kraloval kategorii mladších dorostenců. Prvenství dokázal o rok později obhájit. To už měl za sebou dokonce debut v reprezentaci dospělých, v níž se stal historicky nejmladším hráčem.

Ač mu bylo před pár týdny teprve 19 let, je už nejdražším českým hráčem ve Fortuna lize a prožil si debut na mistrovství Evropy. V aktuálním ligovém ročníku odehrál všech sedm utkání, dal tři góly a na dvě branky přihrával spoluhráčům.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud