Sklizeň mrkve. Jak rozpoznat, že je perfektně zralá a kdy ji vykopat, aby vydržela až do jara

Zahrada 16. září 2021 | 10:35 — Zuzana Procházková
Sklizeň každého ovoce či zeleniny musí být správně načasovaná. U mrkve, která se tradičně skladuje, to platí dvojnásob. Odhadnout, kdy je čas sklízet, je však pro mnohé velkým tajemstvím. Prozradíme vám proto, jaké jsou hlavní znaky dokonale zralých mrkví.
Další 3 fotografie v galerii
Sklizeň mrkve je potřeba důkladně načasovat / Depositphotos

Na tom, kdy je nejvhodnější čas vykopat a sklidit všechny mrkve, se nemůžou shodnout ani zkušení zahrádkaři. Každý k tomu má nějaké vlastní vodítko, které může více či méně fungovat. Někteří se řídí například prvním zežloutnutím listů, druzí zase velikostí mrkve. Pravda je však někde uprostřed.

Naučte se rozpoznat zralou mrkev

Mrkve jsou specifické svojí sytě oranžovou barvou. Existují také některé speciální odrůdy, které jsou například zbarvené fialově, žlutě nebo bíle. Barva však není tím hlavním kritériem, který určuje, kdy mrkev sklidit. Je potřeba přihlédnout k dalším důležitým faktorům.

  • Jaká jsou specifika konkrétní odrůdy, kterou pěstujete? Informace jsou většinou na sáčku se semínky.
  • Jak je situován záhon s mrkvemi? Neboť rychlost zrání ovlivňuje poloha.
  • Jaký je účel sklizně mrkví? Pro uskladnění, nebo okamžitou konzumaci?
  • Jaký je stav podzemní i nadzemní části mrkve? Nežloutnou listy například?
  • Jaké je počasí? Sklizeň nikdy neprovádíme za mokra, mrkve by se mohly kazit.

Sklizeň mrkve vhodně načasujte

Sklizeň mrkve, tak jako i jiné zeleniny, je potřeba dobře načasovat. Vše se odvíjí od toho, jakou odrůdu pěstujete. Pokud jste si semínka kupovali v zahradnictví, tak na pytlíčku naleznete informace o odrůdě, a také o tom, za jak dlouho v ideálních podmínkách je možné mrkev sklízet. Samozřejmě, tento termín je jen orientační. Je potřeba zralost mrkve ověřit za pomoci výše popsaných několika bodů.

V každém případě platí to, že pokud začínají uvadat nebo schnout nadzemní části mrkve, pak je mrkev jistě zralá, dost možná přezrálá. Rané druhy mrkví lze většinou sklízet už dva měsíce po vysetí. Pozdní mrkve potřebují k dozrání i tři měsíce. Nakonec mrkve, které jsou určené pouze pro uskladnění, je vhodné sklízet co nejpozději.

Jak nejlépe mrkev sklidit

Sklizeň mrkví naplánujte na den, který bude bez dešťů. Díky tomu vydrží úroda déle, neboť vlhkost podporuje tvorbu plísně a hniloby. Sběr je nejsnazší za pomoci rycích vidlí. Vždy vyryjte větší kus hlíny a postupně z něj vyberte mrkve. Následně je důležité, abyste mrkve po vykopání pouze otřeli suchým hadrem, v žádném případě je neumývejte pod vodou. Natě se zbavte pootočením rukou. Dále čtěte: Pusťte se nyní do řízkování muškátů, aby před zimou dobře zakořenily. Důležité je vybrat správný řízek.

Zdroj: gardeningknowhow.com, gardenerspath.com, happysprout.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu