Spoluzakladatel Tesly plánuje postavit obří továrnu na bateriové komponenty

Spoluzakladatel Tesly plánuje postavit obří továrnu na bateriové komponenty
Fotografie: Redwood Materials
  • Společnost Redwood Materials plánuje zpracovávat recyklované materiály
  • Posloužit k tomu má obří továrna na součásti baterií

J. B. Straubel, někdejší spoluzakladel a dlouholetý technický ředitel Tesly, podniká od roku 2019 na vlastní pěst. Jeho společnost Redwood Materials v Nevadě se zabývá v první řadě recyklací a zlepšováním recyklačních procesů. Jeho nevadská linka zpracovává šrot z provozu společnosti Panasonic v Gigafactory Nevada. Jenže doba ukazuje, že mnohem výhodnější je vlastnit ucelené výrobní řetězce, takže Redwood oznámil plány na vybudování gigantické továrny na součásti baterií o nevídané kapacitě 100 GWh ročně. Rok co rok by tedy měla vyprodukovat dostatek materiálů pro milion elektromobilů.

Cílem společnosti je totiž uzavřít kruh surovin, putujících do výroby, následně k zákazníkům a posléze do recyklace, aby se opět proměnily ve vstupní suroviny výroby. Proto chce společnost nejen dále zdokonalovat recyklační procesy, ale také přesunout výrobu důležitých součástí baterií z Asie do Spojených států. Mělo by jít o anodové měděné fólie a katodové aktivní prvky. Počítá se totiž s dále rostoucím přísunem baterií k recyklaci a dostatkem materiálu na místě, který tak nebude nutné vozit přes půl světa. Redwood počítá s dokončením továrny v roce 2025 a výhledově do roku 2030 chce navýšit její kapacitu na pětinásobek.

Společnost zatím podle electrek.co neupřesnila místo, kde chce začít stavět, jisté je pouze, že půjde o Severní Ameriku. Rovněž neznáme její podrobnější obchodní záměry či význačné klienty, spekuluje se ale, že by zájem mohla projevit přímo Tesla, na níž je ostatně Straubelovo dosavadní podnikání rovněž navázáno.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze