Kancelář prezidenta nepochopila svoji úlohu. Mlčení ohledně Zemanova zdraví zavánělo pohrdáním, říká šéfka TOP 09

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová tvrdí, že Kancelář prezidenta republiky ignoruje vážnost této instituce a ani si neuvědomuje její úlohu, když dva dny mlčela o zdravotním stavu hlavy státu Miloše Zemana, který od úterý leží hospitalizovaný v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Až nyní tiskový mluvčí Jiří Ovčáček na stránkách Hradu oznámil, že hlava státu není ohrožena na životě. „Nikdo po úřednících nežádal, aby zveřejňoval detailní chorobopis pana prezidenta. Národ má ale právo hned vědět, co se děje s vrchním velitelem ozbrojených sil a nejvyšším ústavní činitelem. Předchozí mlčení zavánělo pohrdáním směrem k občanům,“ říká pro EuroZprávy.cz Markéta Pekarová Adamová.

Kritika neustává ani po oznámení tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka, podle něhož je prezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Ústřední vojenské nemocnici kvůli dehydrataci a mírnému vyčerpání. Ředitel Odboru tiskového dodal, že není ohrožen na životě. Zloba přesto neutichá, neboť veřejnost dva dny tápala a spekulovala o tom, co hlavu státu trápí. Místo relevantních informací odpovědní úředníci mlčeli.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová upozorňuje, že současné vedení Pražského hradu jedná ohledně zdravotního stavu hlavy státu naprosto odlišně, než tomu bylo v minulosti u Václava Havla i Václava Klause. „Za jejich prezidentování bylo naprosto běžné, že veřejnost měla okamžitě informace o průběhu jejich nemoci. Tehdy se žádné tutlání nenosilo, panovala naprostá otevřenost. Současná Kancelář prezidenta republiky nepochopila, jaké se těší vážnosti a co je její úlohou,“ zlobí se.

Zejména u často nemocného Václava Havla bylo naprosto normální, že Češi věděli, jak se mu daří, a to jak po prosincovém odstranění zhoubného plicního nádoru i odebrání poloviny plic v roce 1996, tak i o dva roky později, kdy národ pomalu v přímém přenosu napjatě sledoval dramatikovu perforaci tlustého střeva na rekreačním pobytu v Innsbrucku. Komunikativní byl i tehdejší operatér Ernst Bodner.

Místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku považuje za naprosto nestandardní, že premiér Andrej Babiš suploval ve středu roli tiskového mluvčího, když oznámil, že zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana není vážný. „Takové informace by měla podávat Kancelář prezidenta republiky, která je štědře placena z kapes daňových poplatníků. Místo jakékoli aktivity až do čtvrtka mlčela.“

Opoziční politička se hněvá i na ředitele Odboru tiskového a tiskového mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka, že dva dny nebyl schopen podat žádnou relevantní zprávu. „Úlohou státního úředníka není psát na sociální sítě žalmy, ale v první řadě by měl věcně informovat o tom, co se děje s prezidentem. Nikdo po úřednících nežádal, aby zveřejňoval detailní chorobopis pana prezidenta. Národ má ale právo hned vědět, jak se daří vrchnímu veliteli ozbrojených sil a nejvyššímu ústavnímu činiteli.“ Pekarová Adamová uznává, že zdravotní stav je osobní věcí každého z nás „Ovšem u prezidenta tomu tak úplně není.“

Bývalou zastupitelku Městské části Praha 8 nezaskočilo, že mluvčí Ovčáček místo referování o zdraví Miloše Zemana na Twitteru burcoval lidi, aby volili Babišovo hnutí ANO. „Pouze se potvrzuje, že Hrad podporuje hnutí ANO a své sympatie dává otevřeně najevo. Doslova se za něj bije jako lev. Na druhou stranu premiér Babiš je loutkou v rukách prezidenta Zemana, jemuž tento stav naprosto vyhovuje.“

Hlava státu už nemá co nabídnout. Hrad řídí její okolí

Poslankyně za TOP 09 se neopovažuje Miloši Zemanovi radit, zda by kvůli zdraví měl předčasně ukončit prezidentský mandát, jak to 14. prosince 1935 učinil Tomáš Garrigue Masaryk. „Kdybych ale osobně cítila, že mně docházejí síly a v mém diáři je více nepracovních dní, pak bych funkci složila. Není přece slabinou či ostudou přiznat si, že na něco nestačím. Jedná se rozhodně o férovější krok, než předstírat, že mám vše pod kontrolou,“ míní.

Absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze i Českého vysokého učení technického přesto soudí, že hlava státu Miloš Zeman už nemá co nabídnout. „Jeho funkci vykonává spíše jeho okolí. Především kancléř bez prověrky Vratislav Mynář a na Rusko napojený ekonomický poradce Martin Nejedlý. Jedná se o velmi smutné konstatování.“

Šéfka strany rovněž dává vzpomenout, že Hrad v současném složení končí díky svým aktivitám i před soudním senátem. „Stačí si vzpomenout na kauzu šéfa lesní správy Miloše Baláka.“ (Kladenský soud v květnu uložil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi tříletý trest ve věznici s ostrahou za manipulaci se zakázkou. Rozsudek není pravomocný. Tentýž měsíc Policie České republiky navrhla obžalovat Baláka z porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli těžbě kamene v Lánské oboře – pozn. red.). Podle Pekarové Adamové se tak z Hradu stává fraška. „A bohužel musím konstatovat, že Zemanův přínos je nulový. Předchozí mlčení o jeho zdravotním stavu zavánělo pohrdáním směrem k občanům.“

Bývalá dobrovolnice přesto v současné době zohledňuje především lidskou a morální rovinu. „I když s panem prezidentem Zemanem pomalu v ničem nesouhlasím a patřím mezi silné kritiky výkonu jeho mandátu, tak mu nyní přeji brzké uzdravení,“ uzavírá pro EuroZprávy.cz Markéta Pekarová Adamová.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Markéta Pekarová Adamová Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy