Hlavní obsah

Češi vybudují pro Amazon sklad s roboty. Bude stát u Kojetína

Foto: Panattoni

Stavitel Panattoni postaví pro Amazon v Kojetíně robotický sklad.

Reklama

Češi staví pro Amazon robotizovaný sklad. Investici za pět miliard korun na moravském brownfieldu dokončí developer už příští rok.

Článek

Osm let od oznámení Amazonu o vstupu do Česka ohlásila světová jednička v e-commerce expanzi na Moravu. Stavitel průmyslových zón Panattoni pro ni vybuduje na brownfieldu po bývalých usazovacích nádržích cukrovaru u Kojetína na Přerovsku robotické centrum.

Bude to první vícepatrová logistická budova s nejmodernější technologickou výbavou v Česku. Zónu připravila skupina Accolade, která je také investorem a vlastníkem průmyslového parku.

Celková cena investice se vyšplhá přibližně na pět miliard korun.

Objekt o rozloze 52 000 m2 nabídne ve čtyřech nadzemních podlažích rekordních bezmála 190 000 m2 (z toho 13 000 m2 kancelářských ploch a technického zázemí) pronajímatelné plochy. Očekává se, že během maximálního provozu zde bude pracovat až 2 000 lidí. Pokud půjde vše podle plánu, tak si budovu Amazon převezme do užívání v roce 2022.

Accolade Holding & Panattoni Development

Accolade Holding

  • poskytuje infrastrukturu pro podnikání v Evropě.
  • Za deset let existence vytvořila společnost portfolio komerčních nemovitostí o rozloze téměř 3 mil. m².
  • Aktuální hodnota portfolia dokončených průmyslových parků dosahuje hodnoty 2,6 mld. eur.

Panattoni Development

  • je jednou z největších světových developerských společností v soukromých rukách a má v Severní Americe a Evropě 33 poboček.
  • Od zahájení činnosti ve střední Evropě v roce 2005 společnost dokončila dohromady přes 10,5 milionu m2 moderních průmyslových prostor.

„Jsem nesmírně pyšný na to, že se nám podařilo konečně porazit konkurenci polských a německých regionů a že budeme moci využít bohaté zkušenosti z výstavby první haly u středočeské Dobrovíze. Je to obrovská šance pro celý region, a to hlavně z pohledu investice a vysokého množství nových pracovních míst,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko.

Už dobrovízský projekt byl podle jeho slov prošpikován moderními technologiemi, ten pro Amazon má být ale podle všeho ještě o několik technologických generací dál.

První český investor získal Amazon

Skupina Accolade je v současnosti prvním českým investorem, který získal Amazon do portfolia. Podle šéfa společnosti Milana Kratiny bude jedna z největších investic za poslední roky znamenat zásadní impuls po ekonomiku celého regionu.

„Jde o jednu z nejvyšších investic v historii Česka, a to i ve srovnání s významnými výrobními podniky, které sem přicházely v posledních dekádách. Míra automatizace a robotizace haly je vysoká a my se těšíme, že tato investice přinese růst životní úrovně obyvatel a další navazující obchodní příležitosti v této těžké postcovidové době,“ vysvětluje Kratina.

Pozitiva ve výstavbě vidí i Leoš Ptáček, starosta Kojetína, kde nové centrum Amazonu vznikne.

„V posledních letech se stejně jako jiná maloměsta potýkáme s odlivem především mladých obyvatel, kteří odcházejí za lepšími ekonomickými podmínkami. Od nového komplexu si slibujeme, že nabídne kvalifikovaná pracovní místa pro všechny věkové skupiny. Příjemným bonusem je lokalizace za městem u dálnice i minimální zábor orné půdy, což nás na Hané obzvlášť těší,“ okomentoval Leoš Ptáček.

Sklad plný robotů

Od běžného skladu, který by si asi každý dokázal představit, se však bude ten od Amazonu lišit především tím, že bude plný robotů, kteří jim budou pomáhat například při vyřizování zákaznických objednávek.

„Tito specializovaní roboti se zasouvají pod regály s výrobky, zvedají je a pohybují s nimi po distribučním centru, čímž pomáhají zkrátit čas nutný pro zpracování objednávek,“ vysvětluje Michal Šmíd, generální manažer společnosti Amazon pro Českou republiku.

Reklama

Související témata:

Doporučované