Vypěstujte si gloxinii. Stačí málo, aby vás potěšila vodopádem květů

Ještě za dob našich babiček byla gloxínie (Sinningia speciosa) velmi oblíbená. Pak se však z květinářství nějak vytratila. A to i přes to, že dokáže i průměrně šikovného zahradníka oblažit nádherně barevnými květy.

Předchůdce dnešní pokojové gloxinie se vyznačoval malými spíše nenápadnými květy v červené barvě. Ovšem dnes je už možné díky šlechtění získat mnoho odrůd s velkými, plnými a po všech stránkách pestrobarevnými květy, dostupnými nejčastěji v bílé, purpurové a růžové.

Kde a jak gloxinii pěstovat

Tato pokojová kráska nemá ráda slunné polohy. Aby ne, vždyť pochází z deštných pralesů Brazílie, a proto se cítí nejlépe na teplých a polostinných místech s vysokou vlhkostí. Teplota v místnosti by tedy nikdy neměla klesnout pod 18 ° C.

Foto: Pixabay

Pokud se rozhodneme gloxinie svépomocí přezimovat, měly by být uchovávány při teplotě přibližně okolo 15 ° C, nižší teploty je zahubí. Pro rozvoj květů jde však o krok zcela nezbytný.

Jak na správnou péči

Substrát v květináči by měl být neustále mírně vlhký. Zalévejte ovšem květiny výhradně do podmisek, protože listy při zaplavení vodou rychle hnijí. Po odkvětu postupně snižujte množství vody a v zimě gloxinii nejlépe nezalévejte vůbec. A jak je to s hnojením? V období květu od března do srpna potřebuje výživu jednou týdně aplikovaným hnojivem pro kvetoucí rostliny.

A pokud vám rostlinu napadnou třeba svilušky nebo jiní nepříjemní parazité či choroby, zasáhněte proti nim včas. Velmi rychle se totiž dokáží přemnožit a vaši pokojovou krásku zcela zničí. A to by byla v případě gloxinie rozhodně škoda.

Náhledové foto: Pixabay

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-gloxinie.html, https://www.ceskestavby.cz/rostliny/gloxinie-sinningia-speciosa.html, https://www.ireceptar.cz/zahrada/gloxinie-kvetouci-pokojova-i-balkonova-rostlina-pro-kazdeho.html

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)