INZERCE

V roce 2018 Češi vyprodukovali 5,8 milionu tun (577 kilo na jednoho obyvatele) komunálního odpadu, z čehož téměř polovina skončila na skládce. Foto: Pixabay

Skládky stále přinášejí majitelům vysoké zisky. I kvůli loňskému selhání poslanců

Skládkování recyklovatelných odpadů má v České republice do roku 2030 skončit. Jenže výsledky největších hráčů v oboru nakládání s odpady ukazují, že k největším ziskům stále vede ukládání na skládky. Dva konzervativní skládkaři – AVE CZ a Marius Pedersen – jen za loňský rok v součtu vydělali 790 milionů korun.

Ze čtyř mezinárodních společností, které v oboru nakládání s odpady na českém trhu aktivně působí, vykazují největší zisky právě AVE CZ a Marius Pedersen. Majitelem AVE CZ, která jen za loňský rok vydělala 321 milionů korun, jsou nepřímo miliardáři Daniel Křetínský, Roman Korbačka a Karel Pražák. Ještě výnosnější je Marius Pedersen, vlastněný stejnojmennou dánskou společností; za minulý rok vytvořil čistý zisk 469 milionů korun.

Oba sledované podniky vyplácejí velmi vysoké dividendy, jen loni se jednalo o zhruba 300 milionů korun za každou z nich. Podle zápisu z nedávno konané valné hromady vyplatí AVE CZ odpadové hospodářství dividendu také letos, a sice ve výši 264 milionů korun.

Výsledky hlavních firem v oboru nakládání s odpady (v mil. Kč). Zdroj: Obchodní rejstřík

Naopak jako chudý příbuzný oproti této dvojici působí podnik Suez CZ z francouzské skupiny Suez. I když má oproti AVE CZ poloviční tržby, jeho čistý zisk za loňský rok byl pouhých 7 milionů korun. V čem je rozdíl? Zatímco AVE CZ stále odpad převážně ukládá na skládky, Suez CZ preferuje jeho materiálové využití a jiné principy oběhového hospodářství. Ekonomicky to však zatím moc atraktivně nevychází.

Čtvrtý velký hráč na trhu s komunálním odpadem FCC Česká republika (vlastní jej španělská FCC) zatím finanční výsledky za minulý rok nezveřejnil. Za rok 2019 jeho čistý zisk dosáhl 54 milionů korun. Vedení firmy si v úvodu výroční zprávy stěžuje na propad cen druhotných surovin, hlavně plastů a papíru, ale i snížený zájem o jejich odběr. Zisk firmy snížily také rostoucí mzdové náklady.

Podvod zahlazený většinou poslanců

Byznys odpadových společností je hodně špinavý, což nesouvisí jen s předmětem jejich podnikání. Jak upozornil v pondělí pořad Reportéři ČT, loni v prosinci prošel Poslaneckou sněmovnou zákon, který jde na ruku skládkovým společnostem. Loňským zásahem poslanců stát odpadovým firmám odpustil dluh na poplatcích za ukládání na skládky. Tím jim fakticky věnoval částku v řádu miliard korun.

Nejznámější případ se týká středočeské Čáslavi, kde AVE CZ od roku 2012 provozuje velkokapacitní skládku odpadů. Problém je v tom, že AVE CZ za ukládání odpadu nic neplatí pod záminkou, že se jedná o takzvané konstrukční prvky skládky. Město Čáslav a stát tak v součtu podle Reportérů ČT přišli o zhruba čtyři miliardy korun.

Loni v březnu se Čáslav dočkala prvního dílčího vítězství. Krajský úřad Středočeského kraje vydal několik rozhodnutí, v nichž městu přiznal 160 milionů korun na poplatcích za rok 2018. V loňském prosinci však zpětné vymáhání zmařili poslanci ANO, ČSSD, KSČM, SPD a KDU-ČSL, kteří do nového zákona o odpadech vložili skandální pozměňovací návrh, který obcím, městům i Státnímu fondu životního prostředí znemožnil neuhrazené poplatky za skládkování zpětně vymáhat.

Ministerstvo životního prostředí v reakci na kauzu uvedlo, že již loni vystoupilo proti návrhu poslanců a upozorňovalo na jeho toxičnost až neústavnost. Ministerstvo vedené Richardem Brabcem doporučilo vládě, aby se připojila k ústavní žalobě senátorů proti tomuto návrhu tak, aby obce mohly získat své finanční nároky zpět.

David Tramba