Lázeňské město Burg ve Sprévském lese: příroda, historie a léčebná voda

Lázeňské město Burg ve Sprévském lese: příroda, historie a léčebná voda

Uprostřed vodního labyrintu, který vytvořila řeka Spréva, je usazené lázeňské město Burg. Jedna z nejlákavějších lokalit Braniborska leží mezi Drážďanami a Berlínem a od Čech je vzdálená jen několik málo kilometrů. Poznejte německý Burg obklopený podmáčeným Sprévským lesem, kde voda i příroda skutečně léčí.

Pravidelné online zpravodajství o cestování v době Covidu sleduj na hedvabnastezka.cz/zase-cestuj!

Pokud patříte mezi milovníky zdraví, odpočinku nebo pobytu v lázních, budete se v Burgu cítit jako ve svém živlu. Německé městečko se stále tradiční lázeňskou atmosférou léčí své klienty termálními koupelemi, slanou vodou, nebo třeba minerální terapií. Pro pohodlí unavených návštěvníků stojí v Burgu i nedávno postavené rehabilitační centrum.

Kromě rehabilitačního centra je Burg protkaný i dalšími lázeňskými zařízeními. Najdete tu také množství příjemných hotelů, zdravotnických zařízení nebo wellness center. Zdejší slaná voda je známá pro svůj vysoký obsah jódu, díky kterému se Burg jednoznačně řadí mezi špičkové lázeňské resorty.

Nechte své myšlenky poletovat po loukách Sprévského lesa

Místní nedotčená příroda, kterou dokreslují koryta řeky Sprévy, byla v roce 1991 vyhlášena biosférickou rezervací UNESCO. U návštěvníků, kteří sem každoročně pro jedinečnost místních scenérií zavítají, je populární především hustá síť cyklostezek. Projeďte se na kole podél řek a podmáčených luk a pozorujte okolní čistou přírodu.

Možná nejlepším způsobem, jak poznat Sprévský les, je ztratit se ve zdejším říčním labyrintu. Ať už upřednostňujete kajak nebo kánoi, jste zkušení vodáci nebo spíš začínající nadšenci a máte ještě hodně sil nebo hledáte odpočinek, přímo v Burgu pro vás jistě začíná ten správný vodácký okruh.

Jistotou v každé přírodní rezervaci je pěší turistika a stejně je tomu i ve Sprévském lese. Jenom z Burgu vede 16 turistických okruhů, které vám ukážou historii města i kouzlo okolní přírody. I tady se můžete rozhodovat mezi krátkou procházkou i delší túrou a krásně skloubit návštěvu přírody s kulturními památkami.

Oblast je protkaná cyklostezkami. Foto: DZT/ Burg im Spreewald Gmbh

Seznamte se s místními – německými Slovany

Ve Sprévském lese žije již po staletí národ Lužických Srbů spolu se svými prastarými tradicemi. Poznat jejich kulturu, architekturu i tradiční kroje přijíždí turisté právě do Burgu, centra přírodní rezervace. Tady se ukrývají zvyky, tradiční sruby i muzea, kde můžete nahlédnout pod šikovné ruce dávných řemeslníků.

Takovým místem je například ukázkový řemeslný dvůr v Burgu, který vyrostl ve staré hospodářské budově z 18. století. Zůstat zde nemusíte pouze u koukání, vybrat si můžete jeden z mnohých kurzů a život pradávných přistěhovalců si zkusit na vlastní kůži. V Burgu najdete také manufaktury na bylinky, vyšívání tradičních krojů nebo výstavní keramiku.

Kostel Dissen. Foto: DZT/ Burg im Spreewald Gmbh

Braniborský region Sprévský les s centrem v lázeňském městě Burg je útěkem do přírody, historie a léčebné vody. V labyrintu řeky Sprévy v kouzelné přírodě můžete navštívit proslulé lázně s ozdravnou vodou nebo slovanský národ, který si v německém prostředí dokázal uchoval svoje zvyky a tradice.

Článek vyšel ve spolupráci s německou centrálou cestovního ruchu Germany Travel.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí