Nejbohatší lidé světa letos míří na Moravu. Tedy alespoň prostřednictvím svého úspěšného byznysu. Po Warrenu Buffetovi a jeho firmě Marmon Foodservice, která v dubnu zamířila do brněnských Tuřan s výrobou chladicích systémů pro gastronomii, teď developerský tandem Panattoni – Accolade nalákal do svých průmyslových hal dalšího velkého nájemce.

Nebude jím nikdo jiný než Amazon Jeffa Bezose, který v Kojetíně otevře robotický supersklad za miliardy. Už druhý jejich zářez v Česku. Ten první americký technologický gigant otevřel před osmi lety v Dobrovízi poblíž pražského letiště.

Na Moravu se však společnost chystá s ještě větší pompou než před lety. „Bude to nejdražší průmyslová hala v regionu střední a východní Evropy,“ říká Milan Kratina, CEO společnosti Accolade. Projekt vícepatrové haly nového robotického centra podle něj spolkne více než pět miliard korun.

„Podobnou halu Amazon postavil zatím jenom v Polsku, ale tam nemá tak velkou hodnotu jako tady,“ dodává Kratina. „Částka, kterou nájemce investuje do robotů, které budou centrum obsluhovat, bude astronomická. Srovnatelná s částkami, co do tuzemské výroby investovaly velké výrobní firmy.“

Očekává se, že během maximálního provozu zde budou pracovat až dva tisíce lidí, kteří podle generálního manažera společnosti Amazon pro Českou republiku Michala Šmída budou zacházet s mnoha inovativními technologiemi, včetně robotických jednotek. Ty jim budou pomáhat při každodenním vyřizování zákaznických objednávek a efektivnějším využití skladovací plochy.

Právě dostatečná nabídka pracovní síly byla jedním z hlavních důvodů, proč si Amazon zvolil právě tuto lokalitu. Tím dalším je především vhodné napojení na potřebnou infrastrukturu, jako je dálnice D1, ale i železniční koridor.

fmovies
google maps embed api

Budova, která bude předána do užívání v roce 2022, nabídne ve čtyřech nadzemních podlažích bezmála 190 tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy. Distribuční centrum by se přitom mělo značně lišit od tradiční představy o skladu.

„Už dobrovízský projekt byl prošpikován moderními technologiemi, ten stávající však bude ještě o několik generací dál, a navíc využije unikátních logistických možností, které nabízí vícepatrové uspořádání,“ doplňuje Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro Česko a Slovensko.

Developer, se kterým Accolade v roli investora dlouhodobě spolupracuje, se už dříve podílel na stavbě několika podobných středisek Amazonu v Polsku a Německu. Stojí i za stavbou prvních českých hal nejúspěšnějšího hráče na poli e-commerce v blízkosti pražského letiště.

Fakt, že má Panattoni své zastoupení v USA, přitom podle Kratiny sehrál zásadní roli při komunikaci se zástupci klienta, který už delší dobu hledal vhodné pozemky na území České republiky.

O tom, že jde pro investora o skutečný úspěch, není pochyb. Zvlášť, když v jeho průmyslových halách zakotvili oba lídři světového byznysu – Bezos i Buffett. Nasnadě je tak otázka, kdy on, nebo jiný z českých průmyslových developerů, do Česka naláká další zvučné jméno.

Co třeba takový Elon Musk?